Kako se kršćanski voli

13_01_2013 / 15:25h  |  Autor: Ana Kuzmanić  |  Foto: Ana Kuzmanić
Kako se kršćanski voli

Nakon kratkog govora, okupljeni su se grlili i ljubili kako bi pokazali da je ljubav jača od mržnje i da im pravo na ljubav nitko ne može oduzeti. Zagreb je još jednom pokazao kako se "kršćanski" voli.

U subotu je pred zagrebačkom katedralom održan prosvjed pod parolom „Ljubi bližnjeg svoga“. Prosvjed je organizirao Zagreb pride, a povod prosvjedu je homofobna kampanja koju Katolička crkva provodi posljednjih mjeseci.

- Nas - lezbijske, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke RH - se sustavno demonizira, spominjanje našeg postojanja se naziva 'razaranjem čovjeka', masovno se dijele leci u kojima se homoseksualnost proglašava protuprirodnom, Božić se pretvara u blagdan mržnje protiv LGBT osoba, biskupi čine sve što mogu da pogaze dostojanstvo lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje žive u Hrvatskoj. Vrhunac svega su skandalozne, uvredljive i mrziteljske izjave, u kojima nas se optužuje da uništavamo Hrvatsku, čime se LGBT osobe želi još više poniziti i izolirati u društvu, te izložiti progonu i nasilju. - ističu iz Zagreb pridea.

Osim stotinjak podupiratelja skupa, ispred katedrale se okupilo nekih tisuću protivnika LGBT skupa. Uz povike Ubij pedera, Za dom spremni i Vi niste Hrvatska , tzv. Živi zid za Hrvatsku jasno je poručio da se neće odmaknuti od govora mržnje i propagande protiv drugačijih. Osim samih povika, također, su se vijorile i zastave sa prvim bijelim poljem bez krune što su popratili i pozdravi, popularno zvani, mjerenje kukuruza. Tijekom prosvjeda privedene su, prema dosadašnjim informacijama, tri maloljetne osobe zbog bacanja jaja i upaljača na prosvjednike.

Nakon kratkog govora, okupljeni su se grlili i ljubili kako bi pokazali da je ljubav jača od mržnje i da im pravo na ljubav nitko ne može oduzeti. Organizatori tvrde kako su zadovoljni sa održanim skupom jer su izignorirali uvrede te pokazali što znači ljubav.

Nakon nešto više od sat vremena, skup je završen, a policija je sudionike prosvjeda odvozila u maricama zbog njihove sigurnosti. Zagreb je još jednom pokazao kako se kršćanski voli.

Splitski skup razuma – za sekularizam i zdravstveni odgoj

Homofobnu kampanju s oltara pokrenulo je uvođenje Zdravstvenog odgoja u školama koji dijelom sadržaja progovara i o postojanju LGBT osoba. Unatoč žustroj raspravi posljednjih tjedana, Zdravstveni odgoj će od ponedjeljka biti predmet prisutan u svim školama, a u Splitu je u srijedu (16.01.) u 18 sati na Pjaci najavljeno okupljanje kao podrška sekularizmu i uvođenju zdravstvenog odgoja u škole.