Za pristupačni Split

04_07_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Za pristupačni Split / Facebook
Za pristupačni Split

Inicijativa za pristupačno vještačenje, koju čine udruge za zaštitu prava osoba sa invaliditetom sa područja Splitsko-dalmatinske županije, podnijela je kolektivni zahtjev za mirno rješenje spora zbog nepristupačnosti Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Splitu.

Dvadeset udruga za zaštitu prava osoba sa invaliditetom sa područja Splitsko-dalmatinske županije, okupljenih u Inicijativu za pristupačno vještačenje, podnijele su kolektivni zahtjev za mirno rješenje spora zbog nepristupačnosti Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Splitu. Najavili su i kolektivnu tužbu deset udruga za zaštitu prava osoba sa invaliditetom protiv Republike Hrvatske u slučaju da se spor ne uspije riješiti.

U nastavku teksta nalazi se priopćenje Inicijative za pristupačno vještačenje:

Od početka ove godine dvadeset udruga za zaštitu prava osoba sa invaliditetom sa područja Splitsko-dalmatinske županije, okupljenih u Inicijativu za pristupačno vještačenje, upozorava medije i nadležne institucije o problemu nepristupačnosti Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Splitu (dalje u tekstu Zavod).

Da podsjetimo, prostorije Zavoda, kao tijela osnovanog radi rješavanja problema osoba sa invaliditetom i centralnog tijela za osobe i djecu sa invaliditetom iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, smještene su od 1. siječnja 2015. godine u zgradu na adresi Dražanac 70 u Splitu. Navedena zgrada nema elementarno riješenu pristupačnost osobama sa invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti budući da ulazu u zgradu prijeći deset stepenica bez da je osiguran drugi prilaz osobama sa invaliditetom.

Unatoč uloženom trudu i naporu navedenih udruga da se apeliranjem na institucije pa i putem medija, ovaj sramotan problem počne rješavati u što kraćem roku, do sada nismo dobili konkretan odgovor kada i na koji način će se početi rješavati pristupačnost Zavoda.

Kako neosiguranjem pristupačnosti Zavoda Republika Hrvatska krši brojne konvencijske, zakonske i podzakonske norme, te izravno i teško diskriminira osobe i djecu sa invaliditetom iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, deset udruga članica Inicijative, putem punomoćnika podnijele su dana 29. lipnja 2017. godine Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu zahtjev za mirno rješenje spora radi rješavanja ovog problema putem pravosudnih tijela.

U zahtjevu za mirno rješenje spora, kao obveznom pravnom institutu koji prethodi bilo kojoj vrsti tužbe protiv Republike Hrvatske, iznosi se činjenična i pravna osnova buduće tužbe koja će uslijediti ukoliko Republika Hrvatska u zakonskom roku od tri mjeseca putem mjerodavnih tijela državne uprave, na primjeren način, reguliran mjerodavnim propisima i u skladu sa pravilima struke ne izvrši potrebite radnje radi uklanjanja diskriminacije, odnosno da u navedenom roku:
- ili izvrši odgovarajuće građevinske radove na postojećoj zgradi sjedišta Zavoda,
- ili pak osigura drugi odgovarajući objekt koji će udovoljavati propisanim i očekivanim uvjetima pristupačnosti.

Napominjemo da se u ovom slučaju radi o prvom kolektivnom zahtjevu za mirno rješenje spora koje su podnijele udruge za zaštitu prava osoba sa invaliditetom zbog povrede prava na pristupačnost, utemeljenim na pravilima udružne (kolektivne) tužbe iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Inicijativu za vještačenje čine:
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE, HVIDRA - Split, SAVJET MLADIH GRADA SPLITA, SPLITSKO DIJABETIČKO DRUŠTVO, UDRUGA AGAPE -Omiš, UDRUGA ANĐELI, UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLATIRANIH BOLESNIKA SDŽ, UDRUGA DRAVET SINDROM, HRVATSKA UDRUGA INVALIDA RADA SPLIT, UDRUGA LASTAVICE, UDRUGA MLADIH PRIJATELJ, UDRUGA MOJE DIJETE - Solin, UDRUGA MOST, UDRUGA OSOBA SA INVALIDITETOM SPLIT, UDRUGA RUKE LJUBAVI, UDRUGA ZA SINDROM DOWN 21 SPLIT, UDRUGA SRCE, UDRUGA SUNCE - Makarska, UDRUGA TOMS - Trogir, UDRUGA ZVONO.