Za Hrvatsku bez mržnje

05_07_2014 / 12:47h  |  Autor: I. Z.
Za Hrvatsku bez mržnje

CIlj je videa Za Hrvatsku bez mržnje upozoriti javnost na mržnju i netrpeljivost prema manjinama. Tolerancija, u konačnici, ne bi smjela biti dužnost nego prirodno stanje.

 Na YouToubeu je 4. srpnja osvanuo spot kojim međunacionalnu (ne)toleranciju redatelj Andrej Korovljev, uz grafički dizajn Barbare Blasin, prikazuje kroz igru djece različitih nacionalnosti tijekom nogometne utakmice na školskom igralištu. Cilj je prije svega upozoriti javnost na neprihvatljive pojave mržnje i netrpeljivosti prema etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama. Ksenofobni stavovi prema Srbima i Romima nažalost su dio svakodnevice a video je reakcija na takve pojave.

Izrada spota realizirana je inicijativom Svi mi za Hrvatsku svih nas u suradnji s polaznicima dječjeg dramskog studija Zagrebačkog kazališta mladih. Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas okuplja veliki broj građanskih inicijativa i organizacije iz svih dijelova Hrvatske koje se zalažu za poštivanje prava svakog čovjeka i svake društvene skupine s naglaskom na promociju prava nacionalnih manjina u RH.

S obzirom na sve veći strah od Drugoga, kao i na činjenicu da su mentalne granice ponekad jače i neprohodnije od onih političkih, video će, nadajmo se, doprinijeti svijesti o opasnosti od svakog etiketiranja. Tolerancija, u konačnici, nije samo nešto što pripada svijetu odraslih isto kao što i ne bi smjela biti dužnost nego bi se trebala podrazumijevati.