Za Grad: politiku čine drugačijom

13_05_2013 / 12:05h
Za Grad: politiku čine drugačijom

Ne samo da slušaju prijedloge građana, nego ih realiziraju čak i prije nego što su ušli u Gradsku skupštinu. Na zagrebačkom području pojavila se zanimljiva stranka Za Grad koja politiku čini drugačijom...

Ne samo da slušaju prijedloge građana i realiziraju ih, čak i prije nego što su ušli u Gradsku skupštinu, već imaju energiju i originalne ideje kojih kronično nedostaje na hrvatskoj političkoj sceni. Na zagrebačkom području pojavila se zanimljiva stranka Za Grad koja politiku čini drugačijom. Većina tima su mladi ljudi i kampanju ne vode kao dosadni političari već pokušavaju biti što kreativniji te na taj način pokazati mladima da politika ne mora biti dosadna.

- Cilj nam je pokazati da politika može biti drugačija. To smo već pokazali čitavim nizom originalnih programa i akcija – od uvođenja društvenih dućana u kvartove, gdje građani mogu zamijeniti stvari koje im ne trebaju za one svojih susjeda koje im trebaju, preko čišćenja oronulih gradskih prostora, do provođenja analize poslovanja ZET-a koja je pokazala da jednosmjerna karta umjesto 12/15 može koštati 5 kuna – priča Iva Kvakić, supredsjednica stranke, za portal jasam.hr.

Njihov cilj je zauzeti dobar dio mjesta u zagrebačkoj Skupštini i time kroz institucije gurati ovakve i slične ideje i projekte. Vodeći se za idejom da građani najbolje znaju koje su njihove potrebe, ali i koje su potrebe njihovih kvartova omogućili su njihovo sudjelovanje putem web platforme www.za-grad.com. Trenutno je pet najpopularnijih ideja: uvođenje javnih bicikala, stavljanje nekorištenih gradskih prostora u funkciju, smanjenje cijena karata javnog prijevoza, uvođenje ekološke rasvjete i uspostavljanje urbanih vrtova.

- Kao i većini građana Hrvatske, već nam je pomalo zlo od ljevice i desnice, ustaša i partizana i svega onoga na što se preusmjerava pažnja, a zapravo nema velikog utjecaja na kvalitetu života građana. S druge pak strane, krenuli smo u stvaranje stranke s osnovnom idejom da građani znaju što je dobro za njih te u to i dalje vjerujemo. Ne ulazeći previše u spomenute kontroverze, možemo samo naglasiti da vjerujemo kako pojedinci najbolje znaju što je dobro za njih i da je to apsolutno ok dok ne ugrožavaju slobode drugih - objašnjava Iva.

Drugačiju političku stranku koja politiku čini drugačijom pratite na njihovm fejsu.