Marina Vidović: Porast je suicida

06_03_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Marina Vidović: Porast je suicida

Marina Vidović, predsjednica udruge za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split, u podcastu U Zoni podijelila je vlastita iskustva života s psihičkim poremećajem, govorila o važnosti podrške te najavila brojne nove aktivnosti udruge.

Marina Vidović, predsjednica udruge za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split, bila je 33. gošća podcasta U Zoni. U razgovoru s Josipom Škiljom podijelila je vlastita iskustva života s psihičkim poremećajem, govorila o važnosti podrške te najavila brojne nove aktivnosti udruge.

- Za 57 % je narasla stopa suicida među mladima - kazala je Marina govoreći o posljedicama pandemije te upozorila da se u školama sve manje pozornosti posvećuje mentalnom zdravlju. Iz vlastitog iskustva zaključila je da bolesti kod ljudi izazivaju empatiju, ali da se psihički bolesnici često susreću s negativnim stavovima.

U podcastu je opširno pričala o svom suživotu s bipolarnim poremećajem. Otkrila je da je svoju dijagnozu prepoznala u materijalima za ispit koji je pripremala na fakultetu. Opisala je kako se borila s problemom autostigme i gubitkom nade te objasnila da bolesnik voljom može napraviti čuda, ali da depresija slomije i volju. Smatra da je osobama s psihičkim oboljenjima važna vjera u izlječenje i da od okoline dobiju iskren odnos.

Govoreći o udruzi Feniks Split pričala je o važnosti grupne podrške koju nakon pozitivnih rezultata u Splitu namjeravaju pokrenuti i u manjim gradovima. Najavila je i projekt koji će kroz vrtlarske i stolarske radionice spojiti ekologiju i mentalno zdravlje. Govoreći o drugim novim suradnjama i aktivnostima istaknula je potrebu udruge za kvalitetnim prostorom.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta U Zoni te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Splita i programa Europske unije Erasmus+.