xSTatičan početak lipnja!

30_04_2016  |  Autor: Maya  |  Foto: Facebook
xSTatičan početak lipnja!

Festival urbane/ulične kulture xStatic vraća se u obliku jednodnevne manifestacije koja će se održati 4. lipnja na dvije lokacije - TŠC Spinut i skate park kluba Urban Element!

Kad je 2009. godine održan prvi xSTatic - prvi veći festival urbane/ ulične kulture koji spaja grafite, extremne sportove, hip hop kulturu i muziku, bilo je nevjerojatno vidjeti koliko se ljudi okupilo, unatoč velikoj sparini i suncu, kako bi prisustvovalo majstorijama na dva i četiri kotača, natjecanju u breake danceu, kao i stvaranju umjetničkih djela sprejem na zidovima OŠ Plokite. U 5 godina održavanja gostovali su brojni writeri, skateri, bmx-eri, roleri i plesači iz cijelog svijeta te izvođači kao što su Roots Manuva, Dub Mafia, Ajs Nigrutin, Dječaci, TBF, SixPack, Dhirthee III Ratz i Atheist Rap.

Nakon drame vezane uz sufinanciranje festivala i brisanje nekih grafita (Danas na zidu OŠ Split 3 ne možete vidjeti grafit samuraja jer je predstavljao zlo i nasilje, apokalipsu i mrak ili autoportret nizozemskog umjetnika čija ćelava glava asocira na skinheadse, a kamoli lubanju koja je zamjenjena košarkaškom loptom na grafitu napravljenom u čast pokojnog DJ Bronsona na Gripama jer je to neprikladno za djecu. Za istu tu djecu koji su od nasilja udaljeni jednim klikom ili korakom) 3 godine poslije xSTatic se vraća u obliku jednodnevne manifestacije koja će se održati 4. lipnja na dvije lokacije - TŠC Spinut i skate park kluba Urban Element!

Program 6. xSTatica uključuje cjelodnevno ocrtavanje zidova na školskom igralištu u Spinutu (preporuka: more, stina, maslina), natjecanje u breakdanceu, završnicu malonogometnog turnira Dani Spinuta, skate contest (dio natjecanja je posvećen Jakovu Lerotiću) i koncert na Tvrđavi Gripe na kojem će nastupiti Kiša metaka, Prti Bee Gee i Žuvi.

Detalje vezane uz festival pratite na Facebook eventu.