xSTatic je spreman! A vi?

26_04_2012 / 07:22h
xSTatic je spreman! A vi?

Četvrti xSTatic u Split će se spustiti sa vrha Marjana u petak 18. svibnja! Tek nakon prvog dana zagrijavanja na prostoru SC Gripe kreće ono najbolje… Pogledajte mapu dnevnog dijela festivala!

Četvrti xSTatic u Split će se spustiti sa vrha Marjana u petak 18. svibnja! Kako smo već najavili, noviteti festivalskog programa su najveće natjecanje u košarci na otvorenom (5vs5) te freestyle nogomet natjecanje i longboard.

Longboard Downhill vozit će se niz Marjan u 18h, a Skate Downhill u 18:30. Program će se od 21h nastaviti na Matejuški uz Roots in Session, dobru spizu i kapljicu. U ponoć će se preseliti u O'Haru prema rasporedu - Ground floor: Banana Zvuk; 1st floor: ABOP, DJ Venom.

Tek nakon prvog dana zagrijavanja, na prostoru SC Gripe kreće ono najbolje… U 10h počinje Graffiti Jam i Street Basketball turnir, u 15h je Skate Contest i Freestyle Football Contest, a od 16h Open Floor Break-dance Session i DJ Radionica by DJ Venom. Za cjelodnevnu glazbenu listu zaduženi su Theron Touret Duo, DJ Venom i Open Mic Session.

Zid iznad tribina, trafostanica, zidovi dvorane za borilačke sportove i gimnastičke dvorane, zid na platou na vrhu skala i zid kraj balotaškog – svi će dobiti nove priče i boje, a potpisat će ih Ewok, Belin, Ozer, Katre, Smug, Arsek, Erase, Wow123, Kent, Kros1, Nemo, Smok, Piros, Brada, Artez, Rage, Mupok, Lortek, Timor, Lunar, Dock, Mar, Rookie1, Seven, Anxio, Mile, Orden, Kwon, IlGufo, Wens, Odie, Trol, Teror, Mrava, Oskud, Robot, Relic, Ghet, Mars1, Apler i 1107 Crew.

Večernji glazbeni program je ponovno u O'Hari – na prvom katu resident DJ Phillie, Cha Jah Ton, Who See Klapa, Ajs Nigrutin i Timbe, a na drugom Vrh i Filip Motovunski.

Nedjeljno jutro nastavit će se sa grafiterima i košarkašima, ali popodne već u 14h donosi In Line Skate Contest nakon kojeg u 15h ponovno slijedi Open Floor Break-dance Session te u 17h BMX Contest.

Funky kuća na Bačama bit će odlična lokacija za završni party i slaganje dojmova…

Mapa dnevnog dijela festivala:


Desetljeće iskustva za uspješne četiri godine xSTatic festivala

Nakon više od desetljeća organiziranja niza umjetničkih i sportskih događanja u gradu Splitu mlada ekipa je 2008. godine osnovala udrugu Festive i upustila se u organiziranje prvog međunarodnog festivala streetarta i ekstremnog sporta - xSTatic. Već prve godine znatno su podigli ljestvicu festivalskih očekivanja pod Marjanom i okupili mlade i profesionalne umjetnike, sportaše i glazbenike iz cijelog svijeta – od Kanade preko Rusije do europskih zemalja među kojima je, naravno, i Hrvatska.

xSTatic nije doprinio samo kvaliteti splitske ljetne ponude, nego je iza sebe 2009. godine ostavio profesionalni besplatni skate park na Žnanju, iduće godine obnovljeno igralište OŠ Plokite, a 2010. obnovljeno pročelje OŠ Split 3 i šest novih koševa na vanjskom igralištu. Mnogi su prepoznali kvalitetu projekta i priliku za suradnju - Grad Split, Udruga Most, Delegacija EU u RH, Galerija Meštrović, Muzej grada Splita, Robert Knjaz… Ekipa udruge Festive je tako crtala slavnu baku Slavicu, slavila Dan Europe, sudjelovala u organizaciji festivala elektronske glazbe Enter, obilježavala Noć muzeja i borila se protiv nasilja među mladima. I samim xSTatic festivalom žele prenijeti snažnu poruku u borbi protiv nasilja među mladima.