Queer oprašivanje Splita

23_05_2012 / 11:21h
Queer oprašivanje Splita

XONTAKTu Split dovodi dio programa Queer Zagreb festivala te Tjedna suvremenog plesa čime će široj splitskoj publici predstaviti gostujuće produkcije koje osvajaju domaće i europske pozornice.

XONTAKT će od 28. do 30. svibnja, zahvaljujući partnerima Queer Zagreb i Tjedan suvremenog plesa , široj splitskoj publici predstaviti gostujuće produkcije koje osvajaju domaće i europske pozornice.

Jubilarno deseto izdanje Queer Zagreba najavilo svoj kraj i novi početak u kojem će dio svog posljednjeg programa u ovom festivalskom obliku pokloniti Splitu. Queer kulturno oprašivanje u Splitu započinje 28. svibnja promocijom ukupno pet knjiga Hervéa Guiberta, kultnog francuskog spisatelja i fotografa, te kazališnom predstavom Psi, koju je režirao afirmirani beogradski redatelj Bojan Đorđev dok tekst interpretiran u opsesivnom stanju tijela naboju svojevrsne erotike igra mladi splitski glumac Stipe Kostanić. Promocija knjige održat će se u 18 sati u Alliance Francaise de Split, a predstava u amfiteatru Doma mladih od 20 sati.

U sklopu Tjedna suvremenog plesa, koji se splitskoj publici približio još 2010. godine u organizaciji Gradskog kazališta lutaka, ove godine će se u amfiteatru Doma mladih predstaviti Simona Bertozzi koja je na XONTAKTU2009 gostovala sa radionicom suvremenog plesa te splitska umjetnica Petra Zanki koja će se 29. svibnja predstaviti projektom Paces.

Radionica kontakt improvizacije održat će se 30. svibnja u Domu mladih, a na njoj će polaznici istraživati korištenje prostora, mehanike promjena, fizički otpor i pritisak te anatomske ključeve uz pomoć kojih donose odluke dok plešu. Istoga dana, večernjom predstavom talijanske plesačice Simone Bertozzi Bird’s Eye View, XONTAKT započinje projekt Putevima inovativnog kazališta na Mediteranu u suradnji sa Talijanskim instituom za kulturu.


QUEER SPLIT
28. svibnja     
18:00 Promocija knjige Herve Guibert, Alliance Francaise de Split
20:00 Bojan Đorđev / Psi, amfiteatar Doma mladih

TJEDAN SUVREMENOG PLESA
29. svibnja
20,00 Petra Zanki / Paces, amfiteatar Doma mladih

30. svibnja
12:00 Radionica kontakt improvizacije, KIK, Plava dvorana Doma mladih
20:00 Simona Bertozzi / Bird’s eye view Amfiteatra, Dom mladih

www.xontakt.org