Mladi, poduzetni i pjenušavi

23_08_2012 / 22:23h  |  Autor: KMaja
Mladi, poduzetni i pjenušavi

Sve je počelo sapunom od maslinovog ulja kojeg je napravila kao pokus. Danas je suvlasnica obrta Sapunoteka i izrađuju sve širi asortiman prirodnih proizvoda kojeg jedva stižu dovoljno proizvesti...

Sve je počelo sapunom od maslinovog ulja kojeg je Marija Plavčić napravila kao pokus. Danas je suvlasnica obrta Sapunoteka i zajedno sa Ivanom Milišićem izrađuje sve širi asortiman prirodnih proizvoda od ulja i ljekovitog bilja kojeg jedva stižu dovoljno proizvesti kako bi zadovoljili potražnju.

– Kad sam bila mala, vidjela sam baku kako radi sapun, pa mi je ostala informacija da to možeš kod kuće napraviti – objašnjava Marija. – Isprva je to bio hobi, napraviš par komada, netko drugi vidi, pa njemu napraviš… Onda smo odlučili otvoriti djelatnost, obrt smo igrom slučaja već imali, kao test, da vidimo što će ljudi reći. Nismo se nikada ustvari reklamirali, priča se širila usmenom predajom, preko interneta, na sajmovima… – nastavlja Marija.

Premda je ideja isprva bila proizvoditi samo sapune – otud i ime koje je Marija smislila, a Ivan mu dodao karakteristične mjehure sapunice – ponukani upitima kupaca odlučili su proširiti asortiman. – Shvatili smo da ne moramo raditi samo jednu stvar, nego da možemo širiti ponudu. Nisam statična osoba, volim promjene i eksperimente, a u ovom poslu stalno postoji mogućnost napredovanja – kaže Marija.

Premda se do sastojaka, kaže, od provjerenih dobavljača jednostavno dolazi telefonom, privlači ih ideja da jednom i sami krenu u eko poljoprivredu. No, nemaju ambicije za širenje proizvodnje u smislu kvantitete i izlazak u drogerije – Nismo spremni za masovnu proizvodnju. Proizvodimo koliko se traži. Ne kreditiramo se, od prijašnjeg viška radimo dalje i tako držimo stvar pod kontrolom – objašnjava Marija.

Njihove proizvode možete pronaći na obrtničkim sajmovima po županiji i u suvenirnicama u većim gradovima, a premda imaju web shop, ugasili su ga preko ljeta. – Otvoriti ćemo ga ponovo kada se stiša ova gužva preko ljeta, stvarno smo zatrpani poslom i nismo imali vremena tome se posvetiti – kaže Marija.

Dvočlana ekipa Sapunoteke nema problema sa prenošenjem znanja – održavaju radionice i educiraju zainteresirane za izradu sapuna, a posljednju su održali na Terraneu. Obavijesti o njihovom kretanju potražite na Facebook stranici, a kada malo zahladi, kliknite i na web dućan :)