Wiki informira u pokretu

23_07_2015 / 10:10h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: I. Z.
Wiki informira u pokretu

Info zona je prošli tjedan ugostila austrijsku organizaciju Wiki Kinderbetreuungs, koja provodi nekoliko zanimljivih projekata: jedan je od njih autobus za druženje mladih, a drugi je putovanje i upoznavanje novih kultura, što ih je dovelo u Dalmaciju.

Info zona je proteklog tjedna ugostila dvoje stručnjaka za rad s mladima iz austrijske neprofitne organizacije Wiki Kinderbetreuungs, Simona Bibermaira i Christinu Moschitz, koji su zajedno s dvanaestoro mladih stigli u Hrvatsku na aktivni ljetni odmor i upoznavanje nove kulture.

Informiranje u pokretu – autobus kao mjesto za druženje

Simon i Christina kod kuće u sklopu svoje organizacije provode zanimljiv projekt u sklopu kojeg u prilagođenom autobusu obilaze male gradove i sela po Austriji nudeći tako improvizirano mjesto za druženje mladih. Zamolili smo ih da nam kažu nešto više o tome, te svom boravku u Hrvatskoj.
- Dobili smo na korištenje stari autobus koji smo preuredili, tako da sada unutra postoji mjesto za odmor i druženje, pa čak i Playstation. Njime svaki ponedjeljak odlazimo u drugo mjesto koje nema na raspolaganju nekakav centar ili udrugu za mlade, te ostajemo do petka. Autobus tako postaje mjesto za igru, druženje, ali i savjetovanje po potrebi. Trudimo se da suradnju s djecom i mladima proširimo izvan okvira samog autobusa, pa ih vodimo na izlete, u kino ili organiziramo tečaj kuhanja – pojasnio je Simon, koji uz Christinu i još jednog zaposlenika radi u sklopu projekta autobus.

Dnevni boravak na četiri kotača 

Ovaj zanimljivi koncept funkcionira već 10 godina, tako da su brojna manja mjesta i sela već naviknula na dolazak autobusa koji razbija rutinu i stvara novi prostor za igru i učenje. Kada dolaze u nova mjesta, potrebno je ipak prvo pridobiti povjerenje stanovnika.
- To je ponekad izazov, morate tražiti zainteresirane ljude i predstaviti im svoj program. No sve u svemu dobivamo uistinu pozitivne reakcije. Tijekom ljeta autobus uglavnom zaustavimo pored igrališta ili većih prostora jer želimo aktivno koristiti okoliš i uključiti što veći broj ljudi iz zajednice. Zimi je doduše nešto teže, pa se onda fokusiramo na društvene igre u samom autobusu koji postane drugi dnevni boravak - komentirao je Simon.

More, sunce i pogled na Split

Što se posjeta Hrvatskoj i Splitu tiče, prema Simonovim riječima, zadovoljni su bili i treneri i njihovih dvanaestoro štićenika.
- Prošle smo godine s drugom skupinom tinejdžera posjetili Istru, pa smo se ove odlučili za Dalmaciju. Hrvatska nam je blizu, a uz brojne prirodne ljepote nudi opcije rekreativnog odmora i priliku za upoznavanje nove kulture na ulicama povijesnih gradova. To je dobra opcija za mlade jer im nikada nije dosadno – zaključio je.
Budući da su djevojke bile nešto sramežljivije, od dvanaestoro mladih s nama su dojmove podijelila četiri dečka: Martin, Stefan, Marc i Matthäus. Iako su se najviše oduševili morem i suncem otoka Brača koji su posjetili kako bi sudjelovali na Supetar Super Film Festivalu, Split ih se također dojmio prilikom obilaska s ekipom Info zone.
- U šetnji Splitom posebno me se dojmilo kada smo se popeli na brdo Marjan, odakle smo imali prekrasan pogled na čitavi grad, to je bilo zbilja odlično – rekao je četrnaestogodišnji Stefan.

Wiki je velika austrijska organizacija koja uz sjedište u Grazu pokriva još nekoliko gradova, te ukupno broji 1 200 zaposlenih. Već 70 godina zastupa interese djece, mladih, ali i starijih osoba stavljajući ih u središte svojih aktivnosti koje u cilju imaju obogatiti slobodno vrijeme i suživot svih dobnih skupina.