Vrijeme nije pomoglo u Kinoteci

09_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: UMAS
Vrijeme nije pomoglo u Kinoteci

Film će se koristiti kao nastavni materijal za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru na nekoliko europskih sveučilišta.

Splitska premijera dokumentarnog filma Vrijeme nije pomoglo održat će se u ponedjeljak 9. prosinca u 20.00 u Kinoteci Zlatna vrata. Ulaz je slobodan.

Polusatni dokumentarni film sniman u Sisku, Zagrebu, Slavonskom Brodu i Splitu govori o reljefu Vrata što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak. Ružić je Vrata izradio od materijala proizvedenih u tvornici i uz pomoć tvorničkih majstora, te je rad postavljen u Željezarinu radničkom naselju. Zbog desetljeća izloženosti vanjskim uvjetima, ali i zbog zanemarivanja, skulptura je veoma oštećena. Film upućuje na probleme povezane s prezentacijom Ružićeva reljefa te daje uvid u multidisciplinarna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim radovima. U širem smislu film govori o važnosti opreznoga i dobro promišljenog pristupa konzerviranju-restauriranju skulptura na otvorenome.
Autori filma su dr. sc. Sagita Mirjam Sunara i Dragan Đokić.

Film je financiran međunarodnoga razvojnog projekta 'Conservation of Art in Public Spaces' (CAPuS), te će se u budućnosti koristiti kao nastavni materijal za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru na nekoliko europskih sveučilišta.

Više o filmu i autorima pronađi na linku.