Vrijeme je za prijavu poreza!

20_02_2013 / 19:27h  |  Autor: Vedrana
Vrijeme je za prijavu poreza!

Kao i svake, tako i ove godine zadnji dan veljače donosi krajnji rok za podnošenje prijava poreza. I dalje vrijedi pravilo da su prihodi od stipendija neoporezivi kao i prihodi od rada putem Student servisa do iznosa od 50 tisuća kuna...

Kao i svake, tako i ove godine zadnji dan veljače donosi krajnji rok za podnošenje Prijava poreza na dohodak ostvaren u 2012. godini. Porezni obveznici koji su po zakonu dužni predati porezne prijave su svi građani koji imaju redoviti prihod od nesamostalnog rada (plaću) od jednog ili više poslodavaca ili su imali neke dodatne prihode (honorar, naknade, prihodi od imovine…). Ni ove godine nema poreznih olakšica koje su nekada smanjivale poreznu obvezu – računi za zdravstvene usluge, premija dopunskog zdravstvenog osiguranja, kamate na kredite… Tako da je utoliko manji posao oko izračuna i prikupljanja dokumentacije.

Prihodi od stipendija i rada putem Student servisa se ne oporezuju

Od potrebne dokumentacije za valjani izračun i poreznu prijavu treba istaknuti IP kartice od poslodav(a)ca za sve oblike dohotka – bilo da se radi o redovitoj plaći ili pojedinačnim honorarima. DOH obrasci za poreznu prijavu mogu se kupiti u papirnicama ili Narodnim novinama, a dostupni su i u elektronskom obliku na webu Porezne uprave.

Web porezne uprave nudi i Upute za Prijavu poreza 2012. i popunjavanje DOH obrasca, a dodatne upute (nešto jednostavnije pojašnjene) mogu se uz malo googlanja pronaći na različitim portalima koji čak nude i alate za informativne izračune godišnjeg poreza na dohodak. Dobra vijest za mlade je da i dalje vrijedi pravilo da su prihodi od stipendija neoporezivi kao i prihodi od rada putem Student servisa do iznosa od 50 tisuća kuna godišnje.

Varijantu da se dostavi nepopunjeni obrazac

Ukoliko porezni obveznik nije u mogućnosti sam popuniti DOH obrazac i napraviti izračun poreza, Porezna uprava nudi i varijantu da se dostavi sva potrebna dokumentacija (DOH obrazac, IP kartice...) uz nepopunjeni obrazac pa izračun naprave djelatnici Porezne uprave. Naravno, to produljuje vrijeme potrebno za obradu prijave pa se može dogoditi da se na moguću isplatu povrata poreza čeka nešto dulje od uobičajenog vremena - više od tri do četiri mjeseca.

Popunjene prijave potrebno je do 28.veljače dostaviti u Područni ured Porezne uprave kojem građanin pripada po mjestu prebivališta, osobno ili poštom.

Produženo radno vrijeme i info telefon

Ispostave Porezne uprave će zbog poreznih prijava raditi produženo - u subotu 23. veljače 2013. će se godišnje prijave poreza zaprimati do 15 sati, a u četvrtak 28. veljače 2013. do 19 sati. Otvoren je i besplatni info telefon 0800 66 99 33 na kojem se građani mogu informirati o poreznim oslobođenjima, olakšicama i porezno priznatim izdacima.