Vrijeme je za alternativne modele uključivanja mladih

20_03_2024 / 21:13h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Vrijeme je za alternativne modele uključivanja mladih

Održana je diskusija u Domu mladih.

Info zona je u utorak, u Razredu u Domu mladih, održala diskusiju “Uključivanje mladih - može li bolje?”. Povod događanju nedavne su dopune i izmjene Zakona o savjetima mladih te upućivanje Zakona Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. U na trenutke žustroj raspravi sudjelovalo je dvadesetak mladih, predstavnika Grada Splita, Savjeta mladih Grada Splita i splitskih udruga. 

- Ako mislite da je ovo uključivanje mladih, prevarili ste se - kazao je u uvodu Goran Biličić, predsjednik Info zone. Istaknuo je da uključivanje mladih zahtjeva strukturu i kontinuitet rada te motiviranje i podržavanje mladih, a da je ovaj događaj tek doprinos informiranju zainteresiranih. Najviše se razgovaralo o aktualnostima o Zakonu o savjetima mladih, ali i o mogućnostima alternativnih modela uključivanja mladih u procese donošenja odluka. 

- Prvi Zakon o savjetima mladih donesen je 2007. godine i još nije zaživio kako je planirano pa je možda vrijeme da se zapitamo trebamo li tražiti neke nove modele uključivanja, prilagođene današnjim generacijama mladih - u svom izlaganju zaključila je Josipa Bičanić iz Info zone. Nakon prezentacije triju alternativnih modela uključivanja mladih i kratke diskusije, prisutni su imali priliku ocijeniti predložene modele. Najbolje je ocijenjen, s visokom četvorkom, model u kojem bi savjetodavnu ulogu imamo odbor koji bi, uz vijećnike, činili mladi predstavnici udruga, škola i fakulteta koji bi se birali javnim pozivom ili izborima. Više informacija o prezentirnim modelima uključivanja dostupno je u priručniku produciranomu sklopu projekta "Savjeti mladih - kako dalje?".

Na kraju diskusije najavljene su i nove aktivnosti Info zone usmjerene kvalitetnijem uključivanju mladih u procese donošenja odluka. U narednim tjednima tako će se održati radionice za mlade, a u ljetnim mjesecima i višednevna edukacija koja će okupiti mlade iz cijele Hrvatske. Kroz projekt "Uključivanje mladih - kako dalje?", Info zona će se s partnerima iz Iloka, Petrinje i Rijeke dodatno angažirati u promoviranju i razradi alternativnih modela uključivanja.

Info zona je diskusiju organizirala u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split, u sklopu projekta Mreže mladih Hrvatske "Borba za pravo na participaciju i reprezentativnost". Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.