Zapjevali u spomen na Ćirila

26_08_2012 / 09:08h  |  Autor: Kristina Garbin
Zapjevali u spomen na Ćirila

U petak se u crkvi sv. Dominika u Splitu održao koncert povodom 1150. obljetnice dolaska svetih Ćirila i Metoda u Veliku Moravsku. Nastupila su dva zbora: Miešany zbor Žilina iz Žiline u Slovačkoj te splitski mješoviti pjevački zbor Vox Animae...

U petak se u crkvi sv. Dominika u Splitu održao koncert povodom 1150. obljetnice dolaska svetih Ćirila i Metoda u Veliku Moravsku. Koncert je pod pokroviteljstvom slovačkog ministarstva kulture zamišljen kao suradnja dviju država obilježenih Ćirilovim i Metodovim utjecajem – veoma bitnim za pismenost, kulturu i tradiciju na području svih slavenskih zemalja. Nastupila su dva zbora: Miešany zbor Žilina iz Žiline u Slovačkoj koji predvodi dirigent Štefan Sedlicky te splitski mješoviti pjevački zbor Vox Animae pod ravnanjem dirigenta Tomislava Veršića.

Miešany zbor Žilina amaterski je sastav osnovan 1954. pod pokroviteljstvom grada Žiline. Osim brojnim djelima slovačkih i inozemnih skladatelja na svome repertoaru, može se pohvaliti i suradnjom s Žilinskim komornim orkestrom. Također, zbor je ostvario i brojne uspjehe na europskim zborskim natjecanjima. Dirigent Štefan Sedlicky ravna ovim zborom od 1989.

Vox Animae, mješoviti zbor iz Splita, osnovan je 2007. pod okriljem Sveučilišta u Splitu, a od 2011. djeluje samostalno. Osim poznatim djelima domaćih i inozemnih autora u stilskom rasponu od renesanse do modernih uradaka iz 21. stoljeća, može se, u svojoj kratkoj povijesti, pohvaliti i osvojenim 3. mjestom na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova, hrvatskom nacionalnom zborskom natjecanju 2009. i 2011. te pobjedom na istome natjecanju 2010.; dvama srebrnim odličjima s međunarodnog zborskog natjecanja Slovakia Cantat, te dvjema srebrnim medaljama osvojenima na Svjetskom zborskom prvenstvu u Grazu (Austrija) 2011. Glazbeni voditelj ovoga zbora, prof. Tomislav Veršić ravna ovim zborom od njegova osnivanja.

Koncert je otvorio Vox Animae, nakon čega je nastupio Miešany zbor Žilina, a završen je zajedničkom izvedbom triju pjesama odabranih za središnju temu ove suradnje – otpjevanih na slavenskom jeziku u čast svetih Ćirila i Metoda, a pod vodstvom dirigenta Štefana Sedlickog. Tijekom cijeloga koncerta osjećala se produhovljenost, dobro raspoloženje i zajedništvo u pjesmi. Već sada, iz ovoga koncerta, vidljivo je da je suradnja ostvarena na obostrano zadovoljstvo, usprkos tome što su oba zbora u nešto manjem broju zbog ljetnog odmora.

Gostovanjem Slovaka u Splitu ne završava suradnja ovih dvaju zborova. Krajem studenoga Slovaci će u Žilini ugostiti svoje Splitske domaćine te će se i u Slovačkoj održati još nekoliko koncerata povodom 1150. obljetnice dolaska svetih Ćirila i Metoda u Veliku Moravsku. Nadamo se da ovim neće završiti suradnja dvaju nagrađivanih zborova, kao i tome da će se ponoviti još mnogo zborskih gostovanja u Splitu.