Volonterske crtice iz Meksika

19_02_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Volonterske crtice iz Meksika

Dvadesetogodišnja Ana Radelja putovala je u guadalajaru kako bi volontirala, no slobodno vrijeme iskoristila je za putovanje po Meksiku, druženje... Svoje je iskustvo ispričala u Info zoni.

Dašak Meksika donijela je u Info zonu dvadesetjednogodišnja Ana Radelja u putopisnom predavanju na kojem je predstavila svoju šestotjednu avanturu uzduž i poprijeko Meksika. U Meksiko je putovala u sklopu AIESEC-ove volonterske prakse koju je odradila pred nekoliko mjeseci.

Volontiranje i upoznavanje milijunskog grada

U milijunski grad Guadalajaru odvela ju je fasciniranost meksičkom kulturom i španjolskim jezikom s kojima se po prvi put susrela u djetinjstvu preko televizijskih serija. Osim što je četiri dana tjedno u sklopu projekta Impacting kids volontirala u ustanovi Ministerios de Amor koja skrbi o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, imala je dovoljno vremena da sa svojom domaćicom Alheli upozna ovaj zanimljiv grad, te vidi ostatak države.
U Guadalajari ju je se možda najviše dojmilo sveučilište Instituto Tecnológico de Monterrey koje pohađa Alheli, zbog koje je dobila pristup u kampus u koji se inače može ući samo uz propusnicu.
- Studenti ovog Instituta imaju uistinu sve, od igrališta za košarku, rukomet, nogomet i football, preko teretane, do bazena. Riječ je o zbilja prekrasnom kampusu i zbilja sam bila sretna što sam ga imala prilike posjetiti – pojasnila je Ana.

Slobodno vrijeme za avanture po Meksiku

Budući da je s djecom volontirala od ponedjeljka do četvrtka, produženi vikendi bili su idealna prilika da posjeti i druge krajeve Meksika, gdje je zabilježila živopisne fotografije kojima je posjetiteljima u Info zoni pokušala približiti svu ljepotu ove zemlje.
- Posjetila sam Islas Marietas, otočje udaljeno kojih sat vremena od popularne turističke destinacije Puerto Vallarta. Tamo smo se kupali u prekrasnom čistom moru u kojem sve vrvi od različitih vrsta ribica, a posjetili smo i skrivenu plažu do koje se može doći samo roneći. Posjetili smo i regiju poznatu pod nazivom Pueblo Mágico i gradić Mazamitlu u kojem se uzgaja agava za proizvodnju tekile. Osim što smo uživali u prirodi koju smo razgledavali jašući na konjima, razgledali smo i tvornice koje proizvode različite vrste tekila. Probali smo i jednu vrstu koja sadrži čak 55 posto alkohola, te je zabranjena za prodaju u trgovinama – podijelila je Ana svoje doživljaje.

U Mexico Citiyu s Michelangelom, Da Vincijem i - Obamom

Ovime je tek započela svoja putovanja, pa je u narednim tjednima posjetila i grad Zacatecas, izgrađen pod snažnim estetskim utjecajem Španjolaca, koji je ujedno i najveće nalazište srebra i dragog kamenja u državi, a kasnije je uživala je i u pogledu na najveće meksičko jezero Chapalu. Nije izostao ni posjet Mexico Cityju koji ju je oduševio.
- Poklopilo se da je točno za vrijeme mog posjeta tamo gostovala izložba Michelangela i Da Vincija. Vidjela sam naravno i kip Anđela neovisnosti koji je zaštitni znak grada, iako građani ne vole da ga se tako zove. Nisam doduše uspjela saznati zbog čega. Posjetila sam naravno i Catedral Metropolitana koju vjerojatno svi poznaju iz sapunica. Morala sam se fotografirati pred glavnim vratima crkve na istom mjestu gdje i Marichuy iz serije „Oprezno s anđelom“ – komentirala je uz osmjeh.
Otišla je i do lokalnog Muzeja voštanih figura gdje se između ostalih fotografirala s Obamom, a zavirila je i u dvorac Chapultepec , te dojmljivi četverokatni akvarij Inbursa gdje je imala prilike vidjeti sve od životinja iz najdubljih razina oceana, pa do prijateljski raspoloženih pingvina. Nije izostao ni đir do drevnog grada Azteca u kojem je posjetila strme piramide Sunca i Mjeseca.

Putovanje je bilo i gastronomsko

Osim što je uživala u razgledavanju, nije izostala ni degustacija svjetski poznatih meksičkih delicija poput tortilja, burrita, enchilada, tacosa, frijolesa i guacamolea.
- Zanimljivo mi je bilo što u Meksiku uopće nema pekara, naletjela sam na jednu koja funkcionira po self-service principu, što nikako nije dobro kad ugledate sve one fine slastice. U trgovinama pak nema nekih slatkiša koji su mnogo popularni kod nas, poput Nutelle i Milke, ali imaju sve vrste Oreo keksa, te sorte čokolada kojih kod nas nema – zaključila je Ana za kraj, čija su se lijepa sjećanja na meksičku avanturu svakako dojmila splitskih slušatelja uvijek željnih putopisnih dojmova.