EU volonteri humanitarci

02_10_2012 / 14:54h
EU volonteri humanitarci

Europska komisija iznijela je planove za razvoj programa Volonteri humanitarne pomoći EU-a. Volonteri će imati mogućnost provesti nekoliko mjeseci na treningu u nekoj europskoj zemlji prije nego krenu na teren.

Europska komisija iznijela je planove za razvoj globalne inicijative kojom bi se u razdoblju od 2014. do 2020. godine stvorila mogućnost volontiranja u humanitarnim operacijama širom svijeta za oko 10 tisuća ljudi.

Volonteri humanitarne pomoći EU-a bit će uvježbavani zajedno u višenacionalnim skupinama i imat će mogućnost provesti nekoliko mjeseci na treningu u nekoj europskoj zemlji prije nego krenu na teren. Predloženo je i uvođenje europskih standarda za upravljanje volonterima u humanitarnim projektima i programima izobrazbe, a inicijativa će se provoditi u uskoj suradnji s humanitarnim organizacijama diljem svijeta. Na program će se moći prijaviti svi zainteresirani EU građani i oni s dugotrajnim boravištem u EU, stariji od 18 godina.

Europski volonterski korpus je jedna od inovacija koje su uvedene Lisabonskim ugovorom, a proračun prijedloga je velikih 239 milijuna eura, piše eukutak.info