Vlada traži Savjet za mlade

08_01_2013 / 01:58h
Vlada traži Savjet za mlade

Objavljen je natječaj za popunu sedam mjesta u Savjetu za mlade Vlade RH za koje kandidate mogu predložiti isključivo udruge mladih i za mlade. Uvedene su znatne promjene u odnosu na dosadašnji rad i sastav tog tijela...

Objavljen je natječaj za popunu sedam mjesta u Savjetu za mlade Vlade Republike Hrvatske za koje kandidate mogu predložiti isključivo udruge mladih i za mlade. Zbog sličnosti u nazivu, važno je istaknuti da je Savjet za mlade Vlade RH međuresorno tijelo kojeg čine predstavnici tijela državne uprave i organizacija civilnoga društva i prvi put je osnovano 2003. godine te nije povezano sa Savjetima mladih koji su savjetodavna tijela županija, gradova i općina, regulirana Zakonom o savjetima mladih donesenim 2007. godine i u koja se biraju isključivo predstavnici organizacija mladih i za mlade.

Odlukom o osnivanju Savjeta za mlade Vlade RH donesenom u rujnu 2012. uvedene su znatne promjene u odnosu na dosadašnji rad i sastav tog tijela. Broj članova Savjeta iz udruga mladih i za mlade je povećan na sedam, sukladno broju tematskih područja Nacionalnog programa za mlade, čime je povećan utjecaj udruga. Također, suprotno dosadašnjoj praksi, za predsjednika ili predsjednicu Savjeta, neće se predlagati političari već osoba iz redova udruga mladih i za mlade. Zadaća Savjeta bit će pratiti razvoj udruga mladih i za mlade, reagirati na pojavnosti u društvu koje su od značaja za mlade te pratiti rad institucija i javnih politika vezanih uz mlade na svim razinama i davati preporuke i mišljenja o njihovom radu, odnosno provedbi.

Kandidate za članove i zamjenike članova Savjeta za mlade Vlade RH udruge mogu predložiti do 25. siječnja 2013. godine. Obrazac, popis potrebne dokumentacije i druge informacije dostupni su na webu Ministarstva socijalne politike i mladih.

www.mspm.hr