Više od meda na Supetru

16_07_2014 / 14:54h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Supetar Super Film Festival
Više od meda na Supetru

Prva je večer Supetar Super Film Festivala startala žestoko, a druga također obećava: posjetitelje očekuju nagrađivani dokumentarci, među kojima i Autofokus i Više od meda.

Jučer je navečer na supetarskoj ljetnoj pozornici svečano otvoreno 6. izdanje Supetar Super Film Festivala, šestodnevne filmske manifestacije najboljih dokumentarnih filmova iz regije i cijele Europe, gdje se ove godine prikazuje miks kratkog i dugog metra iz 12 zemalja, i to u glavnom međunarodnom programu prema izboru Olivera Sertića te retrospektive koju potpisuje Đelo Hadžiselimović.

Prva je večer startala žestoko, s temama smrti, krvi i dugova, te je prikazan kvartet impresivnih doksova, između ostalog rumunjski Kako vam drago, priča o ljudima koji biraju fotografiju za svoj nadgrobni spomenik, zatim impresivna i već nagrađivana crno-bijela priča o dobrovoljnim darivateljima krvi Krv ruske redateljice Aline Rudnitskaye, te potresan dokumentarac o žrtvama okovanima kreditima u zloglasnim švicarskim francima U braku sa Švicarcem hrvatskog filmskog kritičara Arsena Oremovića iz programa Restrospektiva.

Druga festivalska večer rezervirana je za nove dokumentarce: za projekciju domaćeg višestruko nagrađivanog dokumentarca koji je izabran za međunarodni program Festivala, Autofokus Borisa Poljaka, koji se upravo vratio s Festivala Karlovih Vary gdje je trijumfirao i osvojio vrlo prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma. U filmu se prostor pred crkvicom transformira u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni prolaznici-turisti postaju glumci u predstavi. Nakon projekcije upriličit će se i razgovor s redateljem.

U supetarskom kinu pod zvijezdama večeras je na programu i kratki portret 51-godišnjaka iz Sinja u filmu Ljubi bližnjega svoga Darovana Tušeka, kao i Škverski kipar Branka Ištvančića, intimno-stilizirana autobiografska priča o osebujnom splitskom kiparu Stanislavu Bavčeviću. Posljednji film večeri, švicarski kandidat za Oscara s više od deset prestižnih međunarodnih nagrada, Više od meda Markusa Imhoofa, priča o pčelama za koje stručnjaci smatraju da će, dođe li do njihova izumiranja, nestati i čovječanstva.

Sav program SSFF-a za sve je posjetitelje besplatan, prvi blok dokumentaraca započinje u 21 h a drugi u 23 h, dok sve ostale informacije možete pratiti na linku.