Vikend u znaku (i) klasične gitare

17_11_2015 / 12:23h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Dani klasične gitare / Press
Vikend u znaku (i) klasične gitare

– Mladi učenici i studenti uglavnom sviraju na školskim koncertima i na natjecanjima osvajaju puste nagrade, a ovo je prilika da se predstave izvan tog konteksta – kaže Josip Dragnić, umjetnički direktor festivala Dani klasične gitare.

Neuobičajeno bogatoj kulturnoj ponudi usred studenog pridružuje se manifestacija Dani klasične gitare, koja će se održati od 20. do 22. studenog i koju treću godinu zaredom organizira Udruga splitskih gitarista koja okuplja studente i profesore gitare.

– Split ima dugu i jaku tradiciju klasične gitare i zaslužuje imati manifestaciju posvećenu tom instrumentu. Nakon gašenja Split Guitar Festa više nije bilo manifestacija posvećenih gitari, pa sam pokrenuo inicijativu da se organiziraju Dani klasične gitare, za koje se nadam da će izrasti u ozbijan međunarodni gitarski festival – kaže Josip Dragnić, umjetnički direktor festivala. – Mladi učenici i studenti uglavnom sviraju na školskim koncertima i na natjecanjima osvajaju puste nagrade, a ovo je prilika da se predstave izvan tog konteksta – ističe on.

Festival je specifičan po tome što nema natjecanja: održat će se koncerti, predavanja i majstorska radionica koju će održati Petrit Çeku, kosovski gitarist s hrvatskom putovnicom kojega nazivaju Pogorelićem gitare. Festival otvara upravo solistički recital Petrita Çekua u petak, 20. studenog, u Foyeru HNK Split (to je jedini dio programa koji se naplaćuje, a karte su dostupne na blagajni HNK ili na linku); idućeg se dana u Muzeju grada Splita predstavlju mladi gitaristi – učenici splitske, kaštelanske i omiške glazbene škole, te studenti zagrebačke i splitske umjetničke akademije – a manifestaciju u nedjelju koncertom i predavanjem na temu skladbi hrvatskih suvremenih autora zatvara u Muzeju grada Splita stalni gost festivala, Srđan Bulat.

Možda bi bilo logično očekivati da se organizacijom ovakvog festivala pozabave institucije u kulturi, ali Josip smatra da one same imaju dovoljno svojih problema i programa. – Istina, nema sredstava za opsežniji festival, te ovisimo o podršci Grada i Turističke zajednice, ali smatram da su izvaninstitucionalne organizacije ipak u prednosti kod organiziranja ovakvih događanja jer se brže organiziraju i djeluju – kaže on.

Zainteresirane publike, ističe Josip, ne nedostaje, pa vjerujemo da će se uspješno nositi sa poplavom kulturnih događanja u pretposljednjem tjednu studenog te velikom broju Splićana i ove godine predstaviti nagrađivane gitarističke virtuoze.