Vice Guru u Galeriji Škola

03_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Press
Vice Guru u Galeriji Škola

- Radi se o eksponiranju raznih rekvizita i kostima korištenih u performansima te video zapisima koji su služili kao medij ili kao dokazni materijal nakon izvedbe - objasnila je u katalogu Ivana Vukušić, kustosica izložbe.

Kraj štrajka i ponovni početak nastave u Školi likovnih umjetnosti u Splitu obilježit će velika multimedijalna izložba renomiranog umjetnika Vice Tomasovića, u zadnje vrijeme poznatijeg kao Vice Guru. Izložba Performativne memorabilije otvara se u Galeriji Škola (Fausta Vrančića 15), u srijedu, 04.12., u 19.30h.

U tekstu kataloga izložbe kustosica Ivana Vukušić navodi:
„u izložbi „Performativne memorabilije“ Vice Tomasović objedinjuje svoje dosadašnje performersko djelovanje postavljajući ga u novi okvir i dajući mu drugačiju prizmu sagledavanja. Radi se o eksponiranju raznih rekvizita i kostima korištenih u performansima te video zapisima koji su služili kao medij ili kao dokazni materijal nakon izvedbe. Sam naslov sugerira odmak od percepcije artefakata kao scenografskih elemenata i priziva eteričnost utkanu u njih kroz izvedbeni čin a kasnije i kroz asocijativno vizualno sjećanje kod publike koja je prisustvovala dotičnome. Obzirom da konceptualna umjetnost, a u čijem razvoju je performans kao vid umjetničkog izražavanja nastao, potiče interdisciplinarnost i kritički se odnosi prema tradicijskim obrascima shvaćanja umjetnosti, tako u ovom slučaju korištenim artefaktima možemo nadjenuti značenje performativa i ne sagledavati ih samo kao puke objekte bez valorizacije. Sigurno ne kao istinite ili lažne.
Upravo to je glavna misao ove izložbe, odnosno umjetnikova namjera da se pomoću izlaganja istraži mogućnost vrednovanja određenih objekata koji su, osim što su prethodili i na svojevrstan način determinirali sam performans (i time ispunili svoju svrhu), njegovim završetkom ostvarili dodatan umjetnički potencijal u vidu naknadne reprezentacije ali i u vidu eventualne monetarizacije. Također, želi se osvijestiti i usmjeriti diskusiju o kompleksnosti ove problematike. Kratkoročnost i prolaznost performansa narušava njegovu mogućnost da bude likovno djelo vrednovano kao muzejski ili kolekcionarski predmet, što dovodi do toga da mu se ograničava vrijednost koju neupitno ostvaruje kroz izvedbeni čin, ovisno o umjetnikovoj namjeri i procjeni.“

Izložba ostaje otvorena svakim radnim danom (pon-pet) od 10 do 14h do 20.01.2020.