Kocka: uspješna glazbena kolizija

27_10_2013 / 16:13h  |  Autor: Lovre Bilić  |  Foto: Mate Žaja
Kocka: uspješna glazbena kolizija

Bilo bi sasvim lako zamisliti posjetitelje Kocke kako čitaju, zbunjenih izraza lica, najavu programa za petak, kada su istu pozornicu dijelila dva stilski posve različita benda – M.O.R.T. i Justin's Johnson. Kolizija je bila prilično uspješna!

Bilo bi sasvim lako zamisliti posjetitelje kluba Kocka kako čitaju, zbunjenih izraza lica, najavu koncertnog programa za petak, kada su istu pozornicu dijelila dva stilski posve različita benda – M.O.R.T. (Sinj) i Justin's Johnson (Split). Ne impliciram nužno nikakvu isključivost ali, istini za volju, ako bismo uzeli formu kao kriterij evaluacije njihovog glazbenog izraza, zaključili bismo da je riječ o dijametralno suprotnim fenomenima koji su izronili iz domaće alternativne scene.

U trenutku kada su se M.O.R.T. popeli na pozornicu, publika nije ni stigla uhvatiti dah prije nego što je uslijedio napad na sva osjetila – razorna i neuništiva punk energija začas bi se transformirala u psihodeličnu noise grmljavinu, popraćenu ubojitom ritam sekcijom i napaćenim vokalom. Snaga koju ovaj bend posjeduje manifestira se u obliku sirovog i opipljivog zvuka. Prelazeći preko barijera hard rocka, punka i bluesa, M.O.R.T. svojim live nastupima i kvalitetnim autorskim radom prenose energiju i žestinu unikatnu za naše prostore. To su potvrdile i pjesme kao što su Invalidi, Nećemo u smeće, Mali Isus i Samo se ti smiji. Posebno je zadivila pjesma Tango svojom dramatičnom izvedbom, poetičnom lirikom na granici ljubavi, života i smrti prije posrnuća u pakao distorziranih gitara i razuzdane ritmike.

Justin's Johnson također nisu podbacili u smislu održavanja razine energičnosti. Bend koji je inače poznat po svojim razigranim ska punk ritmovima, zaraznim melodijama i sjajno ukomponiranim puhačkim instrumentima, ovom je prilikom najavio svoj prvi album. Pijana posla i Savršen film reprezantitavne su pjesme za njihov stil, baš kao i studentska himna S faksa na kavu. Na repertoaru se našlo i nekoliko obrada od kojih je možda najimpresivnija bila pjesma Krug EKV-a, koju su Justinsi odsvirali u svojoj dosta upečatljivoj maniri. Ovaj najstariji mladi bend u Splitu još je uvijek pravo osvježenje na domaćoj sceni.

Na početku smo spomenuli da su dva benda formalno suprotna, no poveznice između njih ipak postoje i nisu teško uočljive. Naime, i jedni i drugi djeluju već punih deset godina, neumorno ih prate odani obožavatelji te bilježe popriličan broj nastupa po svim poznatijim festivalima i klubovima u Hrvatskoj i šire. Osim toga, oba se benda kritički postavljaju prema masovnom glazbenom biznisu, čiji je rezultat najčešće hrpa bezličnih izdanja, preproduciranih uradaka i plastičnih proizvoda, koje tržište sažvače pa zatim ispljune čekajući novi hitoidni materijal spreman za potrošnju. Zbog toga su M.O.R.T. svoj izvrsni demo album Vrhunsko dno objavili za najpoznatiju nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije!, dok Justinsima na jesen izlazi dugo očekivani debitantski album pod nazivom Na krivom mjestu u pravo vrijeme.

Dakle, sredina iz koje potječu, izgrađeni svjetonazor, nezadovoljstvo aktualnom glazbenom scenom, ali na prvom mjestu želja za svirkom i autentičnim izražavanjem, u općem presjeku ujedinjuje ovaj dvojac koji se zajedno našao prošlog petka u Kocki. U zaključku, kolizija različitih glazbenih pravaca u Kocki bila je prilično uspješna.