Usnuli Pariz u Domu mladih

23_01_2015 / 10:59h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: KLFM
Usnuli Pariz u Domu mladih

Usnuli Pariz film koji će u subotu, 24. siječnja u 20 h, biti prikazan u splitskom Domu mladih. Projekcija je besplatna a pratit će je glazba uživo benda Marinada, koji će poslije projekcije održati kratki koncert.

 U subotu, 24. siječnja u 20 sati, u amfiteatru splitskog Doma mladih bit će prikazan nijemi film francuskog autora Renéa Claira Usnuli Pariz (Paris Qui Dort, 1924.) a prikaz će, unaprijed komponiranom glazbom odsviranom uživo, pratiti riječki bend Marinada. Nakon projekcije 34-minutnog filma Marinada će održati i kratki koncert. Ulaz na projekciju filma je besplatan. Film će biti pušten s 35mm filmske kopije i ima hrvatske titlove.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, MKC-a Split i KLFM.org u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu i programom Kratki utorak kina Trešnjevka.

Zraka svjetlosti koja paralizira

Spoj tzv. žanra gradske simfonije, komedije i znanstvene fantastike, Usnuli Pariz prvi je film poznatog francuskog pisca i redatelja koji se proslavio avangardnim remek djelom Entr’acte snimljenim 1925. godine. Za razliku od sasvim eksperimentalnog Entr’actea, napravljenog u suradnji s dadaistima, Usnuli Pariz ima čvrstu radnju. U filmu pratimo grupicu ljudi: noćnog čuvara na Eiffelovom tornju te pilota i posadu njegova aviona koji lutaju praznim Parizom, čije je ostale stanovnike zrakom svjetlosti u vremenu zamrznuo ludi znanstvenik Profesor X.

Opisanu situaciju Clair je iskonstruirao kako bi se igrao s vedutama praznog Pariza, ali i da bi dao svojevrsnu kritiku društva koje nakon prvobitnog naleta ludizma i pohlepe upada u posvemašnju dokolicu, pa i agresiju. Veliki dio radnje filma odvija se na najpoznatijem simbolu Pariza – Eiffelovu tornju – na kojem su snimatelji Paul Guichard i Maurice Desfassiaux ulovili mnoštvo spektakularnih kadrova.

Osnovni pokretač radnje u filmu – zraka svjetlosti koja paralizira – na neki je način i metafora mehanizma filmske projekcije: mašina stvara zraku svjetlosti koja zaustavlja vrijeme.