Vizualna kultura: Uskoro Kombo!

08_09_2020  |  Autor: DVK  |  Foto: DVK
Vizualna kultura: Uskoro Kombo!

Na festivalu vizualne kulture Kombo, 12 profesionalnih dizajnera iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore prezentirat će svoj rad i znanje mlađim naraštajima dizajnera i umjetnika.

Na festivalu vizualne kulture Kombo, koji će se održavati od 15. do 19. rujna, 12 profesionalnih dizajnera iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore prezentirat će svoj rad i znanje mlađim naraštajima dizajnera i umjetnika. Predavanja su otvorena za širu javnost te, kao i cijeli festival, besplatna, a održavat će se u kinoteci Zlatna vrata.

Otvorenje festivala rezervirano je za izložbu Tolerancija

- Neki od predavača su: Duška Boban, Dejan Dragosavac Ruta, Slavimir StojanovićNji3, Izvorka Jurić, Damir Gamulin, Srđa Dragović, Nino Bodač i Luka Smolčić, a posebna nam je čast najaviti kako je otvorenje festivala rezervirano za izložbu Tolerancija, inicijatora i autora Mirka Ilića - najavljuju iz Udruge DVK, organizatora festivala. 

Ilićev angažirani dizajnerski projekt je na turneji je od 2017. godine, a sakuplja radove istaknutih grafičkih dizajnera svjetske scene, uključujući Miltona Glasera, Seymoura Chwasta, Petera Bankova, Guntera Rambowa i Niklausa Troxlera. Od hrvatskih autora odazvali su se Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić i Robert Čanak, a ukupnu izložbu trenutno čini 150 plakata.

Tri radionice za studente dizajna i srodnih fakulteta

U sklopu festivala Kombo organizatori su pripremili i tri radionice kreativnog i edukacijskog karaktera. - Voditelji radionica su naši bivši studenti, a danas etablirani dizajneri Mate Žaja sa radionicom izrade fanzina, Ivan Milas sa radionicom izrade plakata, dok su se Kazinoti&Komenda malo "bacili" u fitness vode pa će nam dostaviti 3 day intense design workout - najavljuju iz DVK, pozivajući na prijave za sudjelovanje studente dizajna i srodnih fakulteta sveučilišta u Hrvatskoj, ali i Bosni, Srbiji i Crnoj Gori.

KOMBO je i prilika mladim kreativcima da predstave svoj rad 

Također jedan novitet na KOMBU je "debočarešto" (dalm. pun pogodak); jedinstvena prilika mladim kreativcima iz raznih područja da predstave svoj rad. Torminutna izlaganja održat će se u vrtu odsjeka DVK, dvije večeri za redom, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Za vrijeme trajanja KOMBA u Klubu Zona bit će otvorena i izložba Lito2020 koju udruga DVK organizira u suradnji s Info zonom, a prethodio joj je poziv mladim kreativce da izrade radove u različitim medijima (od ilustracija i plakata, pa do animacije, fotografije i dr.) na temu utjecaja pandemije COVID-19 na ljeto.

Za vrijeme trajanja KOMBA u Klubu Zona bit će otvorena izložba Lito2020 koju udruga DVK organizira u suradnji s Info zonom, a kojoj je prethodio poziv mladim kreativcima da izrade radove u različitim medijima (od ilustracija i plakata, pa do animacije, fotografije i dr.) na temu utjecaja pandemije COVID-19 na ljeto.

Detaljnije informacije dostupne su na Facebook i Instagram stranicama udruge DVK.

Tema ovogodišnjeg izdanja KOMBA je - osviještenost

- Osviještenost se definira kao mogućnost raspolaganja informacijama kada su iste izravno dostupne, a omogućuje široki raspon ponašanja. Dizajneri imaju veliku odgovornost podizanja osviještenosti u društvu, a preduvjet je da su i sami osviješteni oko svih aspekata stvarnosti: ekoloških problema, ekonomskih tokova, društvenih relacija i procesa, kako bi bili sposobni predviđati učinke i posljedice poduzimanja ili nepoduzimanja različitih aktivnosti na regionalnom ili globalnom nivou - objašnjavaju iz DVK, pozivajući sve zainteresiran da svoje radove na navedenu temu pošalju na mail [email protected] i budu dio festivala vizualne kulture.

PROGRAM

UTORAK
18:00 Otvorenje izložbe Tolerancija (Riva)
19:00 Otvorenje festivala KOMBO

SRIJEDA
10:00 Jerikić
11:15 Predavanje Luka Smolčić
12:30 Predavanje - Milivoj i Veljko Popović
16:00 "Radionice K&K 3-day intense design workout"
17:00 Radionice FunZine
21:00 Debočarešto

ČETVRTAK
10:00 Predavanje NJI3
11:15 Predavanje Duška Boban
12:30 Predavanje Slavimir FUTRO
16:00 "Radionice K&K 3-day intense design workout"
17:00 Radionice FunZine
21:00 Debočarešto

PETAK
10:00 Predavanje Izvorka Jurić
11:15 Predavanje Nino Bodač
12:30 Predavanje Srđa Dragović
16:00 "Radionice K&K 3-day intense design workout "
17:00 Radionice FunZine
20:00 Otvaranje izložbe Osviještenost

SUBOTA
09:30 Predavanje - Dejan Dragosavac "Ruta"
10:45 Predavanje - Damir Gamulin Gamba
13:30 Zatvaranje festivala
20:00 Party