Za izbore bez priča bez pokrića!

27_03_2013 / 16:26h  |  Autor: Ada Reić
Za izbore bez priča bez pokrića!

- Naša je tendencija potaknuti ljude da u što većem broju izađu na izbore i da na kraju uistinu prevladava mišljenje većine – poručila je grupa splitskih intelektualaca na raspravi o poruci sugrađanima za skore lokalne izbore.

Grupa splitskih intelektualaca okupila se u utorak u amfiteatru Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije gdje su održali pripremni sastanak s ciljem rasprave o dokumentu tj. poruci sugrađanima za skore lokalne izbore. Grupu čine doktori znanosti, sveučilišni profesori, pojedini bivši gradonačelnici Splita kao i drugi akademici koji su naumili osvijestiti građane o važnosti izlaska na birališta i problemima uzrokovanim lošim vodstvom Grada, kao i pasivnošću građana.

Apstiniranjem od glasovanja stvaramo prostor za izborne manipulacije

- Split je izgubio svoj građanski obraz i dosegao dno dna, a takva mu slika zaista ne priliči. Sve što se sada odigrava ne obećava nikakvu budućnost. Mi želimo govoriti o profilu čovjeka koji bi stvarno bio sposoban i kompetentan prezentirati naš grad – jedna je od poruka skupa.

Ono što ističu kao zaprepašćujuću činjenicu je broj građana koji izlazi na izbore. Naime, na lokalne izbore 2009. izašlo je ukupno 47% birača, vladajuća stranka u Gradskom vijeću dobila je na izborima 13% glasova građana s pravom glasa, a izabrani gradonačelnik 22% glasova građana s pravom glasa. Drže da je problem upravo u nama samima, mi smo ti koji biramo i što je još gore – mi smo ti koji apstiniramo od glasovanja i upravo se takvim pasivnim odnosom stvara prostor za izborne manipulacije. - Svaki glas odlučuje o svojoj i našoj budućnosti. Nije nam namjera stati na ičiju stranu i navijati za ijednog kandidata već dati stanoviti profil gradonačelnika kakav bi trebao biti. Naša je tendencija potaknuti ljude da u što većem broju izađu na izbore i da na kraju uistinu prevladava mišljenje većine – poručuju.

Pobjednik je najčešće onaj tko je najvidljiviji i najbučniji

Tvorci ovog dokumenta dogovorili su se oko minimum konsenzusa jer je, kako kažu, i to u Splitu u ovom trenutku velika stvar. Njihov je cilj ukazati na temeljna načela i pojasniti kakav profil gradonačelnika očekuju.

- Pobjednik je, nažalost, najčešće onaj tko je najvidljiviji i najbučniji, takve smo scenarije već vidjeli. Želimo izbor čelnika koji imaju zvanje i znanje blisko prirodi poslova iz samoupravnog djelokruga grada, iskustvo, dokazano poštenje, ugled i neokaljanu prošlost. Gradonačelnik/-ca mora biti znalac, iskusna, odgovorna i poštena osoba bez mrlje na svom životnom putu, imati liderske sposobnosti i autoritet - navode u dokumentu.

Također, inzistiraju na obvezi davanja životopisa na uvid javnosti, kao i realiziranih dotadašnjih djela, a ne prigodnih retorika i nastupa. - Bez priča bez pokrića – ističu.