Upoznaj dobre prakse medijskog opismenjavanja mladih

18_05_2023 / 23:37h
Upoznaj dobre prakse medijskog opismenjavanja mladih

U Klubu Zona 25. i 26. svibnja.

U Klubu Zona će se u četvrtak i petak, 25. i 26. svibnja, od 14 do 19 sati održati dvodnevno događanje pod nazivom "Dobre prakse medijskog opismenjavanja mladih". Program će oba dana uključivati razmjene primjera dobrih praksi. Na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani, posebno predstavnici obrazovnih institucija i organizacija koji traže načine kako medijski opismeniti mlade.

Boris Bakal iz udruge Bacači sjenki objasnit će kako predavati medijsku pismenost uz pomoć filmske umjetnosti. Kristina Tešija iz udruge KLFM predstavit će Radio školu i koncept community radija, a Vesna Vujević sa Sveučilišta u Splitu objasnit će kako mladi kreiraju program Radio Kampusa. Tea Radić i Marina Ležaja iz OŠ Slatine predstavit će projekt "Glas iz Slatina daleko se čuje" koji je realiziran u sklopu CIMAJ Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. 

Jasna Vejić iz udruge Mentor govorit će o utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih te planovima u edukaciji roditelja. Koliko mladi konzumiraju pisani sadržaj, ima li smisla uopće kreirati ga i kako, objasnit će Romana Ban iz Split Tech Citya. Na kraju programa prvog dana održat će se neformalni sastanak sa Savjetom mladih Grada Splita uz diskusiju o važnosti medijske pismenosti u kontekstu informiranja mladih.

Zbog relativno malog broja slobodnih mjesta potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice .

Događanje se održava u okviru projekta Medijsko obrazovanje je važno (.MOV). Projekt provodi konzorcij koji čini 11 hrvatskih organizacija i institucija: Gong, Pragma, Telecentar, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Planirani program događanja:

ČETVRTAK

14:00 Boris Bakal, Bacači sjenki

"Kako predavati medijsku pismenost I"

Uvod, kratki litavski dokumentarni film “Viena” (2001), r. Audrius Stonys, 17’ + analiza filma

15:00 Vesna Vujević, Sveučilište u Splitu

Radio Kampus

16:00 Romana Ban, Split Tech City

Pisanim sadržajem do generacije Z - ludost ili potreba?

17:00 Tea Radić i Marina Ležaja, OŠ Slatine

Glas iz Slatina daleko se čuje

18:00  Kava sa Savjetom mladih: Informiranje mladih

PETAK

14:00 Jasna Vejić, Mentor

Utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih

15:00 Kristina Tešija, KLFM

Radio škola i community radio

16:00 Boris Bakal, Bacači sjenki

"Kako predavati medijsku pismenost II"

Uvod, kratki francuski igrani film “Mala svjetlost”(2002), r . Alain Gomis, 15’ + analiza filma

17:00 Okrijepa i druženje