UNIST za korisnike socijalne skrbi

26_02_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Unist.hr
UNIST za korisnike socijalne skrbi

Zahvaljujući suradnji Sveučilišta u Splitu i Ministarstva Socijalne politike i mladih, mladim korisnicima ustanova socijalne skrbi osigurat će se stipendije, smještaj i prehrana tijekom studija.

Rektor Sveučilišta u Splitu (UNIST) prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih dr. sc. Maja Vučinić Knežević te viši savjetnik mr. sc. Josip Sarić, predstavili su na konferenciji za medije, održanoj 25. veljače na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, zajedničku suradnju kojom se korisnicima ustanova socijalne skrbi omogućava nastavak školovanja i studiranje na sastavnicama Sveučilišta u Splitu. Korisnicima će se omogućiti upis, smještaj i stipendiranje tijekom studiranja.

- Mlade ljude, koji nakon izlaska iz pojedinih ustanova socijalne skrbi požele studirati, Sveučilište bi poduprlo u smislu stipendiranja u iznosu od 1000 kn mjesečno, osiguravanja smještaja i prehrane. Takvi bi se studenti primali iznad kvote, a Sveučilište bi zadržalo pravo testiranja budućih studenta i koordinaciju suradnje s Ministarstvom, jer je potrebno i praćenje njihova napredovanja – kazao je rektor Anđelinović. Sljedeći je korak utvrditi potrebe ustanova kao što je, primjerice, Maestral kako bi se zaključio broj osoba koje imaju potrebe i znanja za upis na studij.

Rektor Anđelinović naglasio je da će se na sljedećoj sjednici Rektorskog zbora predložiti da se i ostala hrvatska sveučilišta uključe u projekt pomoći mladim osobama koje odrastaju bez roditeljske skrbi i bez financijskih sredstava.

- Podržavamo projekt koji je potaknulo splitsko Sveučilište i vjerujem da ćemo naći načina za suradnju u njegovoj provedbi - poručila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević istaknuvši da je uvijek potrebno podržati projekte za mlade koji žele znanje jer je znanje jedino u što se uvijek isplati ulagati.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu imenovano je i povjerenstvo koje će koordinirati suradnju splitskog Sveučilišta i Ministarstva socijalne politike i mladih.