Umjetnost za zdravlje

06_12_2014 / 12:47h  |  Autor: Marja Radić
Umjetnost za zdravlje

U četvrtak, 4. prosinca, u Info zoni je održano predstavljanje projekta Pretežno vedro, čiji rezultati pokazuju da umjetnost pomaže održavanju mentalnog zdravlja i poticanju emocionalnog razvoja.

U četvrtak, 4. prosinca, u Info zoni je održano predstavljanje projekta Pretežno vedro koji provodi Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je proveden u suradnji s Info zonom, čijim su se radionicama stripa priključili korisnici Zavoda, a predstavila ga je njegova voditeljica, profesorica defektologije Mirela Grbić.

Kroz zdravstveni, socijalni, odgojno-obrazovni i civilni pristup cilj projekta bio je potaknuti emocionalni razvoj, tj. prepoznavanje emocija i iskazivanje istih verbalnim i kreativnim izražavanjem. Zahvaljujući tematskim i interaktivnim radionicama iz fotografije, filma, likovnog i literarnog stvaralaštva, stripa, dizajna, diskusiji i društvenim mrežama mlade se naučilo da nema dobrih i loših osjećaja već ugodnih i neugodnih. Potonje je važno prepoznati, razumjeti što nam poručuju da bismo znali kako se možemo nositi s njima te imati na umu da su neugodni osjećaji važni za izgradnju mlade osobe.

Spomenute radionice stripa u Info zoni vodili su psihologinja Janina Pavić-Jadrić i akademski slikar Ivan Svaguša. Ciklus radionica Navuci se na strip dobio je Europsku nagradu za prevenciju zloupotrebe droga, a neke od tema bile su i nasilje među mladima te ljudska prava. - Rezultat su bili stripovi kao zajednički produkt svih polaznika koji su se pokazali kao odličan alat prevencije ovisnosti – rekla je Janina.

Strip je koristan i za poticanje promišljanja o ponašanju i komunikacije s drugima, uvažavanje tuđeg mišljenja i različitosti, međusobno pomaganje, preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke, ohrabrivanje na prihvaćanje pomoći... - Za razliku od filma, strip je odličan jer se može uzeti sa sobom, vratiti se na već pročitano što znači da na drugačiji način angažira gledatelja – mišljenja je Ivan napominjući da je proces izrade dugotrajan i u njemu autori utječu sami na sebe.

Veliki doprinos projektu dali su i magistar sociologije Zvonimir Parać i studentica istog smjera Katarina Kružičević koji su napravili evaluaciju izrade stripova kroz tekstualnu analizu sadržaja odnosno doživljaja korisnosti, upotrebljivosti i shvaćanje poruke stripa. Upotrijebili su mješovitu metodologiju - pomoću anketa i dojmova samih polaznika radionica. Rezultat: strip je značajan medij za unapređenje mentalnog zdravlja mladih.

Ova multisektorska suradnja i interdisciplinarni pristup doveli su do međusobnog pomaganja Splita i Zagreba (suradnja s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom), snima se i dokumentarac o projektu koji će, kako ističe sama voditeljica, izaći iz okvira Info zone i nastaviti pomagati mnogim mladim osobama.

Multimedija za emocionalni razvoj

Video uradak Pretežno vedro, napravljen u okviru projektnih aktivnosti štićenika dječjeg doma Maestral, odabran je za analizu na 12 fokus grupa u kojima su sudjelovala 122 učenika i studenta kako bi provjerili subjektivni doživljaj učenika može li multimedija imati pozitivnu ulogu u emocionalnom razvoju. Čak 84.5% ispitanika smatra da multimedija može pomoći djeci i mladima, a 67.3% je reklo da im pomaže film, glazba ili fotografija. Na pitanje je li ih film potaknuo da podijele svoje osjećaje ili potraže pomoć. 48.5% ih je potvrdno odgovorilo, a 22,9% da to već čini. Ti rezultati potvrđuju primjenu multimedije u aktivnostima na području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih.