Ulazak u EU: proslave i podjele

02_07_2013 / 09:52h  |  Autor: Ana Marković  |  Foto: Željko Šunjić
Ulazak u EU: proslave i podjele

Strani mediji dočekali su ulazak Hrvatske u EU pomalo podijeljeno, kao i sama Hrvatska: s jedne strane optimizam zbog još jednog koraka naprijed u izgradnji ujedinjene Europe, a s druge skepsa zbog ekonomske krize.

Prvi dan srpnja 2013. datum je koji se u zadnje vrijeme često spominjao i u domaćim i u stranim medijima. Budući da je riječ o danu u koji označava službeni ulazak Hrvatske u EU, 28. zvijezda na europskom nebu pobrinula se da se pristupanje Uniji obilježi diljem Hrvatske. Osim velike fešte na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, ulazak u EU dočekivao se u brojnim drugim gradovima, od Pazina do Dubrovnika, od Vinkovaca do Splita.

Taj, prema mnogima, povijesni korak pratile su oči brojnih novinara iz predstavnica ostalih 27 zvijezda. Strani mediji dočekali su ulazak Hrvatske u EU pomalo podijeljeno, kao i sama Hrvatska: s jedne strane optimizam zbog još jednog koraka naprijed u izgradnji ujedinjene Europe, a s druge skepsa zbog ekonomske krize. Pišući o proslavi, britanski Guardian opisuje ju kao skromniju nego što je bio slučaj s onima koje su organizirale Bugarska i Rumunjska dočekujući svoj ulazak u EU a to povezuje s petogodišnjom recesijom i ekonomskom krizom i u Uniji i izvan nje. Talijanski Corriere della Sera i Repubblica, njemački Spiegel, britanski Telegraph samo su neki od medija koji su o proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU pisali u pomalo sumornom tonu, skrećući pažnju sa same proslave na manjak entuzijazma hrvatskih građana, za što krive visoku stopu nezaposlenosti, recesiju, vanjski dug. Drugim riječima, osim razloga za slavlje mnogi strani mediji spominju i razloge za brigu, prije svega zato što je više od polovice mladih u Hrvatskoj nezaposleno.

Ipak, ako je vjerovati stranim visokim dužnosnicima koji su sudjelovali u slavlju, kao i portalu europa.eu, razloga za brigu s ulaskom u EU bit će sve manje. Naime, kako donosi europa.eu, datum 1.7. 2013. donijet će dobre vijesti i Hrvatskoj i Europskoj Uniji: jačanje stabilnosti na zapadnom Balkanu, proširenje tržišta EU-a i porast broja radnih mjesta samo su neke od niza svijetlih točaka koje bi 28. članica trebala donijeti sa sobom.

Unatoč krizi i brojnim socijalnim i ekonomskim problemima, većina se medija slaže u jednom: proslava je ipak označila kulminaciju dvadesetogodišnjeg oporavka od Domovinskog rata i rada na ekonomskoj i političkoj reformi, zbog čega svakako ima važnu simboliku za suvremeno hrvatsko društvo.