Splićani srebrni na Univerzijadi

25_07_2012 / 23:35h
Splićani srebrni na Univerzijadi

Ekipa Sveučilišta u Splitu osvojila je srebrnu medalju u košarci na Europskoj Univerzijadi! Izvanredan rezultat splitskih sveučilištaraca najbolja je najava za Sveučilišno košarkaško prvenstvo Europe koje će se dogodine održati u Splitu.

Ekipa Sveučilišta u Splitu osvojila je srebrnu medalju u košarci na Europskoj Univerzijadi! Upravo se košarka smatra najpopularnijim sveučilišnim sportom u Europi, a košarkaški turnir proglašen je najkvalitetnijim od svih sportova na 1. Europskim sveučilišnim igrama koje su se održale u Španjolskoj. Izvanredan rezultat splitskih sveučilištaraca najbolja je najava za Sveučilišno košarkaško prvenstvo Europe koje će se dogodine održati u Splitu.

U finalnom susretu našim studentima protivnik je bila momčad Vytautas Magnus University iz Litve od koje su izgubili rezultatom 73:53. U prvoj četvrtini Litvanci su već poveli s 11 koševa razlike i početkom druge prednost već povećali na 17 poena. Tada su treneri iz naše momčadi izvukli zadnje atome snage te su Splićani žestokom obranom došli na 4 koša zaostatka (34:30). Iako se s nadom otišlo na poluvrijeme, ni uz veliku želju naši košarkaši nisu uspjeli ući u pravi ritam u nastavku utakmice. Litvanci su iskoristili prednost u visini i dominacijom pod košem te u trećoj četvrtini ekipa Vytautas Magnus University odlazi na velikih 15 razlike koji su, uz sve pokušaje, za naše momke do kraja utakmice bili nedostižni.

Na turnir su Splićani došli kao deveti nositelji, a završili ga s najboljom koš razlikom. Košarkaški tim Sveučilišta u Splitu činili su Babić, Đirlić, Rašetina, Jelaska, Biočić, Marin, Režić Tešija, Kaliterna, Vitali i Šipić uz trenersko vodstvo Luke Škeve i Milana Karakaša. Na naplatu je došao dobar rad momčadi koja je bez velikih zvijezda redom pobjeđivala ekipe iz Latvije, Austrije, Turske, domaćina Španjolske te Poljske.

Tijekom deset dana Univerzijade, u Cordobi je nastupilo oko 3000 sportaša iz 32 države sa 150 europskih sveučilišta, a natjecalo se u deset sportova. Riječ je o natjecanju koje će se od sada održavati svake dvije godine i koje okuplja sveučilišne reprezentacije deset najpopularnijih akademskih sportova.