Uči o filmu od Graemea Colea

04_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Kino klub Split / Facebook
Uči o filmu od Graemea Colea

Britanski filmski umjetnik Graeme Cole održat će u travnju u Kino klubu Split seriju besplatnih međusobno povezanih filmskih radionica.

Britanski filmski umjetnik Graeme Cole održat će seriju besplatnih međusobno povezanih filmskih radionica kroz umjetnički rezidencijalni program Unfound Video Technics u Kino klubu Split tijekom travnja 2016.

Radionice su namijenjene autoricama i autorima koji tek počinju baviti se filmom ili su već realizirali nekoliko filmova. Namjera programa je da preispita pretpostavke i fetišizira (ne)mogućnost filmskog stvaralaštva u povijesnom kontekstu prakse kino klubova. Svaka radionica sastojat će se od predavanja, kreativne vježbe, diskusije i projekcije. Između radionica Cole će zadati jednostavne zadatke koje će obrađivati skupa s polaznicima na idućem satu. Zadaci su zamišljeni kao domaći rad, a Cole će tijekom tjedna biti dostupan po potrebi.

Prva radionica počet će u subotu 9. travnja. Uzimajući žanr esej filma za polaznu točku, istražit će se kako se redatelj odnosi prema svojoj okolini, osobnoj povijesti, i kako najbolje transformirati, prikriti, pretjerati i lagati o svojim osjećajima kroz umjetnost, ne bi li otkrili još fundamentalnije (i zabavne) istine.

U subotu 16. travnja nastavit će se druga radionica na kojoj će se raspravljati postoji li pokretna slika kao objekt u digitalnom vremenu, treba li se svejedno praviti da postoji, te na koje se sve načine može dekomponirati ne bi li dočarala tzv. nove stvarnosti.

Sljedeću subotu 23. travnja svi sudionici treće radionice promatrat će načine kako uvući umjetne zvukove u vizuale, i kako koristiti alternativne zvukovne strukture, asocijacije i teksture.

Zadnja radionica održat će se 1. svibnja a na njoj će se osvrnuti na postojeće i implicitne umjetničke manifeste, te ispitati njihovu snagu. Program će se zaključiti prezentacijom čitavog projekta i prikazivanjem svih radova.

Pozivaju se svi filmski i vizualni umjetnici da se prijave na radionicu. Potrebno je poslati par rečenica o svom iskustvu i interesima za program na email adresu [email protected] (Graeme) i u njih uključiti linkove na svoj rad. Za više informacija svi zainteresirani mogu se obratiti na 0918965860 (Sunčica).

Graeme Cole završio je magisterij Filmske režije na film factory programu u Sarajevu 2015. godine, u školi Bele Tarr. Nezavisni je umjetnik-filmaš s više od deset godina iskustva, a njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima diljem svijeta. Uglavnom snima filmove na super 8mm i drugim potrošačkim formatima.