Učenici se informirali o EVS-u

11_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Učenici se informirali o EVS-u

Povodom 20. rođendana Europske volonterske službe, Info zona je u suradnji s udrugom Argonauta s otoka Murtera i dubrovačkom udrugom Maro i Baro organizirala događaj EVS in my school, i to u Dubrovniku i Splitu.

Povodom 20. rođendana Europske volonterske službe, Info zona je u suradnji s udrugom Argonauta s otoka Murtera i dubrovačkom udrugom Maro i Baro organizirala događaj EVS in my school.

Europska volonterska služba ili EVS već dva desetljeća omogućava mladima diljem Europe da otputuju na nekoliko mjeseci, pa do godinu dana u stranu zemlju volontirajući u nekoj organizaciji civilnog društva. Iskustvo EVS-a prilika je mladima za učenje stranog jezika, upoznavanje novih kultura, navika i običaja, stjecanje prijatelja, volonterskog iskustva i uspomena za cijeli život. Stoga je ovaj put aktivnost predstavljanja EVS-a organizirana u školama kako bi što više mladih čulo sve o mogućnostima koje im pruža EVS.

Udruga Argonauta već je godinama domaćin mnogim volonterima iz raznih dijelova Europe a od siječnja 2016. Murter je na godinu dana dom Malgorzati Serwatki iz Poljske i Sergiu Campinsu Bravu iz Španjolske koji su odlučili svoje iskustvo EVS-a podijeliti s ostalima. Zato je je u srijedu, 4. svibnja održano predstavljanje EVS u Dubrovniku u Turističko-ugostiteljskoj školi. Preko trideset učenika trećeg razreda slušalo je pozorno iskustva dvaju volontera te se raspitivalo o EVS-u – o mogućnostima prijave, načinima financiranja, zemljama koje mogu posjetiti, vrstama posla koji mogu obavljati. Volonteri su, putem neformalne prezentacije i zabavnog interaktivnog kviza, predstavili učenicima sve o EVS-u, te im otkrili svoje dojmove života na Murteru koji se uvelike razlikuje od sredina iz kojih dolaze, Gdanjska I Valencije.

Nakon Dubrovnika volonteri su posjetili i dvije splitske škole - privatnu jezično-informatičku gimnaziju Leonardo da Vinci i Turističko-ugostiteljsku školu. U dvije splitske škole Malgorzatu i Sergia slušalo je preko 100 učenika koji su imali pregršt pitanja za mlade volontere Učenici su putem ove aktivnosti dobili mnogo korisnih i konkretnih informacija a Malgorzata i Sergio oduševljeni su reakcijama učenika kao i ljepotama Splita i Dubrovnika. Učenicima su uz to predstavljene i udruge Info zona, Argonauta i Maro i Baro te Eurodesk i Europski portal za mlade.