U Zadru 1. Dani afričkih kultura

01_06_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Dani afričkih kultura / Press
U Zadru 1. Dani afričkih kultura

Dani afričkih kultura održavaju se prvi put u Zadru. 3. i 4. lipnja slušat će se predavanja, gledat će se filmovi, plesat će se te će se na taj način učiti o afričkim kulurama i promicati raznolikost.

 U Zadru se 3. i 4. lipnja 2016. godine, u organizaciji studenata etnologije i antropologije te u suradnji s udrugom Antropop i Odjelom za etnologiju i antropologiju te uz potporu Studentskog zbora, po prvi put održavaju Dani afričkih kultura – dvodnevna manifestacija u cijelosti posvećena Africi i afričkim kulturama.


- Smatramo da naš obrazovni sustav i mediji ne posvećuju dovoljno pažnje Africi zbog čega većina ljudi u Hrvatskoj ima nejasnu predodžbu o Africi kao o nekom dalekom, egzotičnom i kulturno jednoličnom kontinentu. Ne želimo biti zakinuti za znanje o Africi i bogatstvu afričkih kultura i upravo zbog toga manifestacijom pod nazivom Dani afričkih kultura želimo kreirati prostor unutar kojega možemo širiti vidike i znanja o kulturama Afrike. Manifestaciju nazivamo Dani afričkih kultura umjesto singularno „dani afričke kulture“ upravo želeći naglasiti da ne postoji jedinstvena homogena afrička kultura već brojne i raznolike kulture sa vlastitim jezicima, običajima, vjerovanjima i drugim kulturnim specifičnostima – pojasnili su organizatori.

Dani afričkih kultura organiziraju se s ciljem promicanja kulturne raznolikosti i upoznavanja studenata s pojedinim aspektima bogate kulturne baštine afričkih zemalja, a raznoliki je program otvoren i široj javnosti.
 

Predavanja, filmovi, bubnjanje, ples...


Na ovogodišnjim prvim Danima afričkih kultura, koji će se održati u prostoru studentskog kluba Božo Lerotić bit će prilike pogledati film kamerunskog antropologa Kilian Lamtur Tamlake Jedinstvo u zajedništvu o oraščićima kola koji zbližavaju ljude unutar zajednice Nso' te poslušati predavanja renomiranih stručnjaka kao što su dr. sc. Anita Sujoldžić, znanstvena savjetnica na Institutu za antropologiju i redovita profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja će nam govoriti o zemlji Dogona i dr. sc. Biljana Kašić, redovita profesorica na Odjelu sociologije Sveučilišta u Zadru, koja će održati predavanje o postkolonijalnim izvidima i epistemološkim obmanama. Voditeljica zbirke izvaneuropskih kultura Etnografskog muzeja u Zagrebu Marija Živković govorit će o zbirci afričkih predmeta zagrebačkog Etnografskog muzeja, a filmski i kazališni redatelj Lawrence Kiiru, Kenijac s magisterijem zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, održat će predavanje o tradicionalnom afričkom kazalištu.

Očekuju se i zanimljiva predavanja mlade sociologinje Pinije Poljaković o istraživanju klimatske nepravde i sigurnosti hrane u Keniji, zatim apsolventice sociologije, etnologije i antropologije Lucije Novak o Hauka pokretu u Gani i zapadnom Nigeru, te studentica etnologije i antropologije Marije Generalić i Ksenije Parage o posljedicama kolonijalizma i suvremenih odnosa moći na društvenu situaciju u Ruandi.

Zinka Mujkić i Sadou Diagne će, uz projekciju prigodnog filma, predstaviti rad zadruge Okus doma pokrenute s nastojanjem integracije azilanata u hrvatsko društvo, a Sadou će nam pored toga govoriti i o hrani afričkog podneblja i konkretno svog senegalskog zavičaja. Vrsni glazbenik i graditelj afričkih glazbala Sam Bushara će u sklopu kreativne radionice bubnjanja pomoći sudionicima da probude zaspale ritmove u sebi, a nakon toga uslijedit će zatvaranje prvih Dana afričkih kultura u Zadru, koje će obilježiti rasplesana slušaonica afričke i reggae glazbe u parku Kapetanski a koju će pripremiti Dumboman i Ines Lioness u sklopu projekta Mama Africa.