U Splitu je održano prvo druženje DiscoverEU putnika iz Hrvatske

04_05_2023 / 19:26h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
U Splitu je održano prvo druženje DiscoverEU putnika iz Hrvatske

Više od 20 DiscoverEU putnika iz čitave Hrvatske.

Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Info zonom organizirala je prvo dvodnevno druženje mladih namijenjeno putnicima u okviru DiscoverEU inicijative koji uskoro kreću na svoje DiscoverEU putovanje. Više od 20 DiscoverEU putnika iz čitave Hrvatske sudjelovalo je u pripremnoj radionici, upoznavalo Split, družilo se  i uživalo na EgoFree festivalu.

Tijekom ovog dvodnevnog druženja dobili su informacije potrebne za uspješno putovanje tijekom ljetnih praznika u okviru inicijative. Imali su priliku međusobno se upoznati, čuti savjete za sigurno putovanje te isplanirati svoju rutu kojom će putovati. Također, saznali su za mogućnosti koje im se pružaju u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti jednom kad se vrate sa svoje DiscoverEU avanture te su, ono što je najvažnije, upoznali i ostale mlade s kojima zajedno mogu istražiti Europu.

Druženje prije polaska na putovanje je događaj koji svaka nacionalna agencija organizira u svojoj državi za putnike DiscoverEU inicijative. Cilj okupljanja je informirati putnike o EU i ulozi nacionalnih agencija, alatima za učenje, a koje mogu koristiti tijekom svog putovanja i budućih prilika u Erasmus+ i ESS programima nakon DiscoverEU-a. Tijekom druženja mladi dobivaju i sigurnosne smjernice kojih će se pridržavati na putovanju, umrežavaju se s nacionalnim i regionalnim organizacijama mladih i prijašnjim putnicima inicijative.

Split je tako, od 28. do 30. travnja, bio domaćin prvog takvog druženje u Hrvatskoj. U lipnju će na sličnom događanju Info zona ugostiti mlade DiscoverEU putnike iz čitave Europe koji u plan svojih putovanja odluče uvrstiti Split. 

Discover EU inicijativa

DiscoverEU inicijativa brojnim osamnaestogodišnjacima pruža mogućnost besplatnog putovanja vlakom po europskim državama. Namijenjena je mladima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Omogućuje im upoznavanje raznolikosti europske kulturne baštine te da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Više informacija o DiscoverEU inicijativi dostupno je na Europskom portalu za mlade .