U Solinu se otvara Budućnost

24_02_2014 / 11:35h  |  Autor: I.Z.
U Solinu se otvara Budućnost

U Solin stiže izložba zapažene serije fotografija znakovitog imena Budućnost. Fotografije Bojana Mrđenovića prikazuju objekte propalog trgovačkog poduzeća u kojima se ogledaju mnogo širi društveni i ekonomski simptomi sadašnjosti.

Nakon Zagreba, Dubrovnika i Pule, u Solin stiže izložba zapažene serije fotografija znakovitog imena Budućnost.

Fotografije Bojana Mrđenovića prikazuju objekte propalog trgovačkog poduzeća Budućnost, osnovanog u Pakracu 1954. godine. Poduzeće je djelovalo u 54 lokala na području Pakraca, Lipika i okolnih sela do devedesetih godina. Potom je njegova aktivnost nizom okolnosti počela opadati, da bi 2006. godine otišlo u stečaj.

Na pročeljima zapuštenih zgrada autor bilježi nataložene slojeve vrijednosnih i ekonomskih mijena kroz koje je naše društvo prolazilo i kroz koje još uvijek prolazi. U malom, lokalnom primjeru Budućnosti ogledaju se tako mnogo širi društveni i ekonomski simptomi sadašnjosti.

Grad Solin obiluje industrijskim građevinama iz doba socijalizma, od kojih mnoge dijele sudbinu pakračkog poduzeća, pa je stoga idealna lokacija za predstojeću izložbu koja će biti otvorena u ponedjeljak, 24. veljače u 18:30 sati u Galeriji Zvonimir.

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici, njegove fotografije nalaze se u zbirci fotografija Muzeja grada Zagreba i u zbirci fotografija Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.