Ožujak: 16 dana smo čekali predah

09_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Ožujak: 16 dana smo čekali predah

Program u travnju već se zahuktao, a mi donosimo rezime ožujka - mjeseca u kojem smo 16 dana čekali na predah od najava novih događanja!

Program u travnju već se zahuktao, a mi donosimo rezime ožujka - mjeseca u kojem smo 16 dana čekali na predah od najava novih događanja! Za druženja, edukacija, predavanja i izložbe rezervirali smo više od 50 termina.

Već prvog dana Književni klub je ponovno okupio dvadesetak srednjoškolaca. Tema je ponovno bio naslov s državne mature, a ovog puta je riječ bila o Sofoklovoj tragediji Antigona.

Idućeg dana počela je trodnevna radionica komunikacije na kojoj je petnaest sudionika naučilo načine za izbjegavanje nesporazuma, nerazumijevanja i verbalnih sukoba.

Predavanje Potencijali fortifikacijskih objekata - šibenska praksa
dalo je odgovor na pitanja zašto je obnova šibenskih tvrđava primjer dobre prakse u iskorištavanju europskih fondova i iskorištavanja potencijala fortifikacijskih objekata, odnosno što bi sve Split mogao sa svojim bedemima i tvrđavama. Odgovore je ponudila Gorana Barišić Bačelić iz Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja grada Šibenika. Nažalost, predavanje nije izazvalo veću pozornost javnosti, no raduje interes Grada Splita koji je poslao svoju predstavnicu.

Na početku prvog vikenda održalo se predstavljanje drugog broja magazina theFILMitself. Besplatni magazin realizira grupa zaljubljenika u filmsku analizu, a da je riječ o dobroj priči čulo je dvadesetak ljudi okupljenih na predstavljanju.

Još jednu subotu, nakon jutarnjeg termina Tečaja znakovnog jezika, obilježila je Biciklopopravljaonica. Ovog puta, zainteresirani su mogli popravit kvarove i naučiti nešto o svom biciklu, ali i upoznati se s cjelokupnim radom udruge Permakultura Dalmacija. U prve sate nedjelje uvela nas je još jedna subotnja večer društvenih igara.

Na početku novog tjedna, ususret Danu žena, otvorena je izložba Muškarci, žene i jezik u organizaciji Udruge sudskih tumača i prevoditelja. Niz fotografija stranica rječnika upozorio je da se definicije određenih zanimanja i zvanja semantički ne podudaraju u muškom i ženskom radu te da ženski nazivi često poprimaju i negativne konotacije.

Iduće večeri održano je još jedno druženje Filmskog kluba, a u srijedu se odigralo peto kolo Kvizanja. Bila je to predzadnja prilika za mjesto u velikom finalu, a pitanja je sastavljala ekipa radija KLFM. Pobjedu kola, veliko finale i besplatan ulaz na koncert u Kocki izborio je par koji je pokazao najbolje znanje o glazbenim legendama.

Od 11. ožujka svakog petka u Info zoni nastaju uporabni i dekorativni predmeti od keramike. Iako je interes za radionicu keramke bio veći, mjesta je bilo samo za 10 sudionica i sudionika.

U ovom tjednu, u sklopu kampanje Jel' ti sad jasno?!, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održao se okrugli stol o nasilju među mladima. Desetak govornika predstavnika udruga i institucija govorilo je o iskustvima, potrebama i modelima suradnje u prevenciji i rješavanju problema. Okrugli stol bio je svojevrsna najava nove predstave Gradskog kazališta mladih DICA koju je kazalište realiziralo u suradnji sa Info zonom.

Tek nam je treći tjedan ožujka donio priliku za predah u najavama novih događanja, no tek od srijede. ESN show: Always Mov'in u formi talk showa je predstavio različite mogućnosti za mobilnost. Gosti organizacije Erasmus student network Split (ESN Split) govorili su o iskustvima i mogućnostima za rad, studiranje i volontiranje u inozemstvu.

Studenti su popunili Info zonu i iduće večeri, kada se u ciklusu Što je film bez sociologije prikazao dokumentarni film Djeca tranzicije koji je Jurica Pavičić opisao kao - frontalni napad na državu Mamića, Keruma i Nives Celzijus.

Nešto manji prosjek godina bio je na radionici prevencije vršnjačkog nasilja koja se, u dogovoru s prijavljenima, održala u drugom terminu od najavljenog. Radionicu je održala Liga za prevenciju ovisnosti, a sudionici su osvijestili što je nasilje, kako ga izbjeći te kako reagirati.

Predzadnji ponedjeljak za 25 polaznika označio je početak višemjesečne filmske radionice. Radionica će im kroz teoriju i praksu prenijeti temeljna znanja o kreiranju filma i filmskoj teoriji koju će primijeniti u snimanju kratkometražnog filma.

Iako je svoja japanska iskustva već ispričala pred stotinama Splićana, ponovno su se našli zainteresirani da od Lada Štefek čuju kako danas živi Hirošima i koliko se razlikuju životi japanske i hrvatske obitelji. Saznali su i što su tamo radili hrvatski izviđači nešto više od dva tjedna te zašto su Česi do Japana putovali Škodom.

Mala škola sociologije
ovog se mjeseca bavila temom aktivizma te je na primjeru problematike beskućništva pokazano koliko je važno civilno društvo. Uz Katarinu Kružičević, magistru sociologije, udruga Imaginacija ugostila je Đordanu Barbarić, predsjednicu udruge MoSt koja vodi splitski Centar za beskućnike.

Još jedna radionica Lige za prevenciju o ovisnosti održala se na kraju mjeseca. Desetak sudionika osvijestilo si je što je nasilje te se osnažilo za reakciju na nasilje u bliskim vezama.

Posljednja večer ožujka pripala je mladim autorima stripova čiji su radovi odabrani za postav izložbe Stripolerancija. Radovi govore o suzbijanju govora mržnje, razvoju tolerancije i multikulturalnosti te borbi protiv nasilja nad ženama a nastali su na šestomjesečnoj radionici na kojoj je sudjelovalo više od 40 mladih.

Nakon događanja u Info zoni - dođi na after!

Da bismo znali kako na najbolji način realizirati aktivnosti u Info zoni, potrebna nam je povratna informacija korisnika, čak i onih koji su odustali od sudjelovanja. Nije potrebno više od 1 minute za odgovoriti na par jednostavnih a nama jako važnih pitanja. Anketa je u potpunosti anonimna i molimo te da odgovariš iskreno, svaka kritika nam je dobrodošla pa i ako je negativna. Klikni na infozona.hr/after!