Zona je garaža, kazalište... Sve!

26_02_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Božan Štambuk
Zona je garaža, kazalište... Sve!

U ožujku se u Klubu Zona otvaraju čak tri izložbe, gostovat će i jedna predstava, održat će se i nove radionice, a ponudu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena bogatijom će učiniti i nekoliko tematskih druženja i predavanja.

Studenti će privesti kraju ispitne rokove, maturantima se bliži državna matura, ljetni poslovi još neće okupirati sezonce, a sve više događanja u Klubu Zona počinjat će prije zalaska sunca jer su dani sve duži i proljeće je sve bliže.

PROGRAM KLUBA ZONA U OŽUJKU

Hrvatski lovci na oluje / srijeda, 1.3. / 20:00
Izložba: LIK 2017 / četvrtak, 2.3. / 18:00
[ODGOĐENO] Kviz HKS-a: HOT 100* / četvrtak, 2.3. / 20:00
Književna čajanka: Sluškinjina priča / petak, 3.3. / 20:00
Biciklopopravljaonica / subota, 4.3. / 12:00 - 16:00
Splitski cvit: predstava Molly Bloom / subota, 4.3. / 19:00
Večeri društvenih igara / subotom / 20:00
Srednjoškolski književni klub: Zločin i kazna / utorak, 7.3. / 19:30
Izložba: Žene na tribinama / srijeda, 8.3. / 19:00
[ODGOĐENO] Kviz HKS-a: Lifestyle 100 by Bleiziffer* / četvrtak, 9.3. / 20:00
[NOVO] Kviz HKS-a: HOT 100* / četvrtak, 9.3. / 20:00
Putopis: Avanture autostoperice / srijeda, 15.3 / 20:00
Izložba Edite Brtan "Fifty-fifty" / četvrtak, 16.3. / 18:00
Književna čajanka / petak, 17.3. / 20:00
iTHEom u Zoni: Slika terorizma u Zapadnom svijetu / utorak, 21.3. / 20:00
Radionica reciklaže odjeće* / srijeda, 22.3. / 17:00
Drabble radionica: Horor* / četvrtak, 23.3. / 17:30
[NOVO ] Kviz HKS-a: Četiri Grand Slama - proljeće* / utorak, 28.3. / 20:00
Međunarodni studij Kulturne sociologije / srijeda, 29.3. / 18:00
MŠS: Kulturne potrebe i preferencije mladih / srijeda, 29.3. / 20:00 
[ODGOĐENO] Kviz HKS-a: Sportskih 100 by Kum* / četvrtak, 30.3. / 20:00
Književna čajanka / petak, 31.3. / 20:00

*rezerviraj mjesto putem prijavnice na klub.infozona.hr

U ožujku se otvaraju čak tri izložbe, gostovat će i jedna predstava, održat će se i nove radionice, a ponudu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena bogatijom će učiniti i nekoliko tematskih druženja i predavanja. Klub Zona opet postaje kazalište, garaža, galerija, predavaonica…

>> Više informacija o događanjima u Klubu Zona prati i pitaj na fejsu

>> Preuzmi plakat i isprintaj ga pa stavi negdje - da tebe podsjeti na događanja ili da druge informira 


U srijedu, 1. ožujka, u 20 sati održat će se predavanje Hrvatski lovci na oluje. Rade Popadić, predsjednik udruge Crometeo, otkrit će koliko u Hrvatskoj ima lovaca na oluje, koji su njihovi najbolji ulovi te zašto imaju veliki značaj za modernu meteorologiju. Predavanjem će se ujedno i zatvoriti atraktivna izložba fotografija Miroslav Lelasa (Ne)vrijeme u slikama koja je u Zoni otvorena od sredine veljače.

U Klubu Zona će od 2. do 7. ožujka biti izloženi radovi učenika srednjih škola i viših razreda osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radovi su odabrani na natječaju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna - LIK 2017 u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. Sudjelovalo je 19 škola, a odabran je 21 rad od čega će 11 radova sudjelovati i na državnom natjecanju. Otvaranje izložbe je u četvrtak, 2. ožujka, u 18 sati.

Nastavlja se niz kvizova Hrvatskog kviz saveza koji su odlična priprema za popularne televizijske kvizove pa na njima svoje znanje provjeravaju i usavršavaju i početnici i najbolji igrači hrvatske kviz scene. U ožujku će se odigrati tri kviza - 2. ožujka kviz općeg znanja HOT 100 koji se boduje na međunarodnoj ljestvici, tjedan dana kasnije, 9. ožujka, Lifestyle 100 by Bleiziffer te posljednjeg četvrtka u mjesecu, 30. ožujka, Sportskih 100 by Kum za koji bi se moglo tražiti mjesto više. Došlo je do izmjene u programu kvizova u ožujku pa je kviz općeg znanja HOT 100 koji se boduje na međunarodnoj ljestvici odgođen za tjedan dana (igra se 9. ožujka), Sportskih 100 by Kum prebačen je u travanj, a Lifestyle 100 by Bleiziffer u svibanj. U ožujak je dodan kviz Četiri grand slama - proljeće koji će se igrati u utorak, 28. ožujka. Svi kvizovi počinju u 20 sati, kotizacija za sudjelovanje je od 15 do 20 kuna, a rezervacija mjesta je na klub.infozona.hr.

U petak, 3. ožujka, u 20 sati tema razgovora Književne čajanke bit će roman Sluškinjina priča. Djelo Margaret Atwood i danas izaziva polemike. Dok ga jedni smatraju vrhunskom književnošću, drugi mu pripisuju antikršćanske, anitiislamističke i anitfeminističke stavove, te mu prigovaraju zbog odviše turobne atmosfere. Na kraju druženja sudionici će dogovoriti naslov o kojem će razgovarati dva tjedna kasnije, 17. ožujka, a do kraja mjeseca održat će se još jedno druženje - u petak, 31. ožujka. Književne čajanke vode tri mlade profesorice jezika koje i pišu osvrte na književna djela za svoj blog Djevojke koje čitaju, no za ovo književno druženje uz čaj nije potrebno nikakvo predznanje o književnoj kritici.

Zona će ponovno prve subote u mjesecu imati dvanaestosatni program. U podne će se pretvoriti u radionicu, sedam sati kasnije u kazališni prostor, a posljednja četiri sata dana još će jednom odlično funkcionirati kao prostor za druženje uz društvene igre.

Volonteri splitske biciklopopravljaonice, od 12 do 16 sati, besplatno će uklanjati kvarove na biciklima, činiti ih funkcionalnijima i sigurnijima te prenositi svoje znanje o održavanju bicikala. Biciklopopravljaonici pripada svaka prva subota u mjesecu pa i ova 4. ožujka.

U 19 sati izvest će se predstava Molly Bloom. Diplomski rad dviju mladih splitskih glumica, Katarine Romac i Monike Vuco, baziran je na posljednjem poglavlju Uliksa, romana Jamesa Joycea, te aktualizira sukobe vanjskog i unutarnjeg svijeta jedne žene. Gostovanje u Zoni jedno je u nizu besplatnih događanja koje će prethoditi dodjeli nagrade za najuspješniju Splićanku u sklopu manifestacije Splitski cvit.

Subotom se od 20 sati održavaju večeri društvenih igara. Scotland Yard, Make 'n' Break - architect, Labyrinth, Catan, Alias i Trivial Pursuit tek su neke od igara koje se nude uz čaj, a svatko može donijeti i svoju omiljenu igru, grickalice pa čak i dovesti svoju ekipu. Zbog organizacije FanaSTikona, u ožujku neće bit gostovanja Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST.

Prvim utorkom u mjesecu u 19:30 održava se srednjoškolski književni klub na kojem se obrađuju naslovi s državne mature. Tako će biti i u utorak, 7. ožujka, kada će se razgovarati o Zločinu i kazni. Na taj način srednjoškolcima će se omogućiti da lakše shvate ili možda dožive na nov način ovaj roman ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Povodom Dana žena, udruga Naš Hajduk će u srijedu, 8. ožujka, u 19 sati otvoriti izložbu fotografija Žene na tribinama. Dvadesetak fotografija nekolicine autora do sredine mjeseca će pokazivati žensku navijačku strast, a neki će vjerojatno i prepoznati svoje sugrađanke, susjede, prijateljice, kolegice, majke…

Anita Gotovac autostopom je proputovala gotovo cijeli svijet. U srijedu, 15. ožujka, u 20 sati, predavanjem Avanture autostoperice, pokušat će razbiti mnoge predrasude o takvom načinu putovanja te ispričati zanimljive anegdote i doživljaje iz zemalja koje je posjetila. Na prvo putovanje krenula je s 20 godina te uz couchsurfing i stopiranje proputovala put od Rim preko Barcelona do Pariza. U božićnom autostoperskom putovanju preko Slovenije, Italije i Švicarske nisu je omele ni niske temperature. S podignutim palcem putovala je i na Tajlandu i na Kubi, ali i prema zemljama istočnog Balkana te nedavno i prema grčkom jugu.

U ciklusu izložbi autora mlađe generacije, u četvrtak, 16. ožujka, u 18 sati otvara se izložba portreta i apstrakcija Edite Brtan - Fifty-fifty. Autorica je srednju umjetničku, smjer slikarstvo, završila u Splitu te je diplomirala slikarstvo i grafiku u Rimu. Do sada je već imala pet samostalnih i nekoliko skupnih izložbi. Izložba u Klubu Zona bit će otvorena do sredine travnja.

Udruga studenata iTHEom svoje mjesečno događanje u Klubu Zona posvetit će terorizmu. U utorak, 21. ožujka, u 20 sati tema rasprave bit će - Slika terorizma u Zapadnom svijetu. Sa posjetiteljima tribine razmijenit će mišljenja o načinu medijskog izvještavanja o toj temi, percepciji terorizma i reakcijama u javnosti pa čak i, tražeći uzorke, propitati i može li se terorizam moralno opravdati.

U srijedu, 22. ožujka, u 17 sati održat će se radionica reciklaže odjeće. U petosatnom terminu polaznici će kroz praktičan rad naučiti kako mogu iskoristiti staru odjeću te napraviti funkcionalne i atraktivne odjevne predmete. Sudjelovanje je besplatno, uz osiguran materijal, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.

Četvrtim četvrtkom u mjesecu održava se radionica pisanja drabblea - kratkih priča od 100 riječi. Svaki mjesec donosi novi žanr pa će se tako u četvrtak, 23. ožujka, u 17:30 pisati horor priče. Sudjelovanje je besplatno, no potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr.

U sklopu ciklusa Mala škola sociologije, koji organizira Imaginacija – splitsko društvo sociologa, u srijedu, 29. ožujka, u 20 sati u Klubu Zona predstavit će se rezultati nedavnog opsežnog sociološkog istraživanja o kulturnim potrebama i preferencijama mladih u pet jadranskih gradova - Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Istraživanje je već sredinom prošle godine izazvalo medijsku pozornost dajući odgovore na pitanja o glazbenim preferencijama mladih, učestalosti odlazaka u kulturne stanove, interesu za politiku te tolerantnosti prema različitima, no svakako će biti zanimljivo čuti i druge odgovore te usporediti potrebe i preferencije mladih u gradu Splitu i mladih u drugim gradovima na obali. Istraživanje su proveli znanstvenici sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru - dr. sc. Sven Marcelić, dr. sc. Željka Tonković te dr. sc. Krešimir Krolo koji će i predstaviti rezultate u Splitu.

Istog dana, Krešimir Krolo će u Zoni, u 18 sati, također predstaviti i Međunarodni združeni diplomski studij Kulturne sociologije koji Sveučilište u Zadru organizira u suradnji sa Sveučilištem u Grazu, Sveučilištem u Trentu i Sveučilištem Masaryk u Brnu. Studijski program je besplatan za studente iz EU, a po završetku studenti dobivaju zajedničku diplomu sva četiri partnerska sveučilišta.

U ožujku će završiti radionica pletenja i kraju će se primaknuti radionica keramika, no započet će novi semestar tečaja hrvatskog znakovnog jezika, a do kraja sezone već možemo najaviti radionicu financijske pismenosti koju će voditi popularni matematičar Toni Milun, te još dvije višednevne radionice - radionicu o ljekovitom bilju te street art radionicu. Za sve radionice već možete rezervirati mjesto putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr - sudjelovanje je besplatno.

Imaš ideju za neko događanje? Dovedi ideju u Zonu!

Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji. Odgovori na par pitanja putem prijavnice za ideje na klub.infozona.hr.