U mnogočemu drugačija mapa

15_04_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
U mnogočemu drugačija mapa

MyMap mape Splita razlikuju se od klasičnih turističkih mapa te je i prva mapa Splita koja nudi informacije o pristupačnosti lokacija osobama s invaliditetom. Nakon subotnje ekskluzivne promocije na brodu Polaris, MyMap Split imat će i prvu kopnenu promociju.

MyMap mape Splita razlikuju se od klasičnih turističkih mapa jer su ih izradili mladi volonteri koji su kroz duhovite i informativne natuknice na engleskom jeziku opisali gotovo stotinu lokacija koje opisuju život grada, a to je i prva mapa Splita koja nudi informacije o pristupačnosti lokacija osobama s invaliditetom.

MyMap popunjava prazninu u sadržaju splitske turističke ponude, ali je i prilika za mlade

- S jedne strane ova mapa je doprinos Info zone ponudi splitskog turizma. Kao i s našim online kalendarom događanja na portalu infozona.hr, smatramo da s mapom koja će ponuditi puno više informacija od adresa muzeja i galerija popunjavamo veliku prazninu u sadržaju splitske turističke ponude. S druge strane, važno nam je da je ovo projekt na kojem su gotovo u potpunosti radili mladi koji su kroz projekt učili o svom gradu, osvještavali potrebe osoba s invaliditetom, stjecali nova poznanstva i razvijali i prepoznavali svoje interese i talente. Projektni tim sam je osmišljavao sadržaj, ali i brinuo o financiranju projekta i promociji mape pa su tako sami dogovorili i podršku Dalmacijavina i ženske klape Marjanke na subotnjem predstavljanju mape - objašnjava Goran Biličić, predsjednik Info zone, ističući da su kroz timski rad, mladi potpuno različitih interesa i đireva, realizirali odličan projekt i sigurno su bogatiji za nova iskustva, znanja i poznanstva.

- Proces izrade nove mape započeo je zapravo još u srpnju prošle godine, kada smo krenuli prikupljati kontakte zainteresiranih za mapu, a do kraja godine definirali smo novi koncept. U siječnju smo objavili natječaj za volontere zainteresirane za izradu mape, a online anketom omogućili smo i drugima da utječu na njen sadržaj. Kao volonteri u timu sudjelovali su Valentina Mić Plučić, Andrea Jakus, Barbara Bakota, Ivan Relja, Frane Peruzović, Baldo Đanović, Petar Jerkan, Duje Matas, Toni Šimundža, Anthony Derro, Ives Cikatić i Maja Jurković. Vizualno oblikovanje mape potpisuje poznati splitski dizajnerski dvojac - Mišo Komenda i Karlo Kazinoti - objašnjava Anđela Prnjak, voditeljica projekta. 

Osim volontera, zaslugu u realizaciji imaju i svi oni koji su financijski podržali izradu mape

Osim volontera, zaslugu u realizaciji imaju i svi oni koji su financijski podržali izradu mape - od vlasnika hostela, hotela i apartmana koji će mape dijeliti gostima, nekih vlasnika kafića i restorana koji su se našli na mapi, do oglašivača koji su zakupili oglasni prostor.

- Ranije, pod franšizom USE-IT, nismo imali mogućnost samofinanciranja pa je realizacija mape 2014. i 2016. bila u financijskom dijelu znatno zahtjevnija. Naime, USE-IT franšiza pretpostavlja da ovakva mapa ima snažnu podršku primjerice turističkih zajednica, ali u Splitu ona na tim razinama još nije dovoljno prepoznata. Primjerice, Turistička zajednica grade Rijeke platit će tiskanje riječke USE-IT mape, a još je i samu izradu podržala sa oko 30 tisuća kuna - navodi Goran, napominjući i da je tim koji radio na mapi u ovom izdanju imao potpunu slobodu u kreiranju sadržaja i definiranju dizajna, što nije bio slučaj u prethodna dva izdanja slične mape pod franšizom USE-IT.

Uz potpuno nove opise gotovo stotinu lokacija, dodani su i takozvani bedževi za informacije o terasama sa živom glazbom, jelovnicima za vegetarijance i hranom bez glutena te objektima koji su pristupačni za osobe s invaliditetom. Zbog ograničenog prostora na mapu nisu mogle stati sve lokacije i dodatni sadržaji koje su planirali, ali možda će se nešto od toga naći u novom izdanju mape koje planiraju realizirati već za godinu dana. Uz neizbježne priče o Marjanu i Palači, ažurirane upute o ponašanju i mali rječnik lokalnog govora, ovog puta pozornost je posvećena i sportskim uspjesima, a gosti su kroz sadržaj mape dobili povod da se zainteresiraju i za priču o Splitu 3, ali i arhitekturu u drugim dijelovima grada.

Na mapi ni vepar Špiro ne stoji slučajno iznad Marjana

- Svaki detalj mape je dobro promišljen pa na mapi ni vepar Špiro ne stoji slučajno iznad Marjana, nego čeka gosta da ostvari kontakt s lokalcem kako bi mu on usmeno objasnio značenje. Želja nam je i da gost na mapu dopisuje svoje natuknice o kafićima, restoranima, trgovima, spomenicima i građevinama koje je posjetio, da sam određuje trasu kojom će obići Palaču i da mu mapa ostane suvenir i lijepa uspomena. Zato smo na naslovnici ostavili prostor za upisati ime vlasnika mape, a ispod napisali prigodno pismo - objasnila je Anđela.

Mape se mogu nabaviti u splitskim kafićima, restoranima, hotelima i hostelima, a veće količine mapa besplatno se mogu preuzeti u Klubu Zona. Više informacija o projektu može se pročitati na mapa.infozona.hr.

MyMap TalkShow - u četvrtak je prva kopnena promocija!

Nakon subotnje ekskluzivne promocije na brodu Polaris, MyMap Split imat će i prvu kopnenu promociju. U četvrtak, 18. travnja, u 19 sati u Klubu Zona održat će se svojevrsni talk show.

Tim koji je radio na mapi prepričat će anegdote o stvaranju mape i otkriti detalje koji će drugačiju mapu učiniti još posebnijom. Ne propustite druženje i ugrabite svoj primjerak mape!