U Humanistu ponešto za svakoga

27_02_2015 / 14:28h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Humanist
U Humanistu ponešto za svakoga

U Humanistu se zbilja može pronaći za svakoga po nešto, od problematike percepcije Prvog svjetskog rata u hrvatskoj javnosti, do primjene knjiga o Harryju Potteru na sveučilištima.

U prostoru Filozofskog fakulteta na Peristilu održano je, 27. veljače, predstavljanje drugog broja studentskog časopisa Humanist. Riječ je o prvom medijskom projektu koji obuhvaća svih deset odsjeka Fakulteta, a osmišljen je kao semestralno izdanje. Uz desetak članova uredničkog vijeća, na časopisu je surađivalo pedesetak volontera s različitih odsjeka.

Svrha Humanista je edukacija

Predstavljanje drugog broja započeo je uz par prigodnih riječi Gorana Karduma, prodekana za nastavu i studentska pitanja, koji je izjavio da Humanist može računati na daljnju pomoć i podršku Fakulteta, uz pohvale studentskom angažmanu i kreativnosti. Glavni urednik drugog broja, Antonio Kovačević, student treće godine Filozofije i Povijesti, predstavio je okupljenima novo izdanje: - Izlazak ovog broja znači da se već polako pretvaramo u tradiciju, da dobivamo kontinuitet koji će s vremenom biti sve lakše i lakše održavati. Metodom pokušaja i pogreški uspjeli smo pokrenuti dobar projekt i stvoriti kvalitetan studentski medij, ali i dalje učimo. Upravo je to svrha ovog časopisa – edukacija. Ne samo čitatelja, već svakog studenta koji sudjeluje u izradi časopisa, budući da na kreativan i konstruktivan način koriste svoju humanističku struku – izjavio je.

Također je najavio kolegicu Renatu Bussato kao glavnu urednicu sljedećeg izdanja, budući da je dogovoren princip prema kojemu će svaki novi broj imati i novo uredničko lice. Na ovaj način veći će broj studenata imati priliku steći uredničko iskustvo.

Ciljanu publiku čine svi studenti

Rubrike u Humanistu pokrivaju raznorazna područja, ovisno o odsjeku: od fakultetskih novosti i intervjua s profesorima, preko razgovora sa zaposlenima u humanističkim strukama, do konkretnih tema koje ulaze u koncepcije određenog društvenog ili humanističkog područja, kao i filmskih i glazbenih recenzija. Zbilja se može pronaći za svakoga po nešto, od problematike percepcije Prvog svjetskog rata u hrvatskoj javnosti, do primjene knjiga o Harryju Potteru na sveučilištima.

Ideja i forma koje su stajale iza prvog broja, stoje i iza drugog. Prvi je tiskan u svibnju 2014. godine uz financijska sredstva Filozofskog fakulteta u Splitu, Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Splitu i Studentskog zbora Sveučilišta. Valentina Perišić, tadašnja glavna urednica, a sadašnja korektorica, objasnila je koncept kojim je pokrenut časopis, a koji se zadržao i u ovom broju: - Osim što nastojimo pružiti slobodan prostor svojim kolegama i kolegicama za kreativno izražavanje, također želimo proširiti kritički način razmišljanja, zanimljivosti iz svojih struka te duh humanizma sveopćem čitateljstvu. Ciljana publika časopisa Humanist su upravo svi studenti Filozofskog fakulteta u Splitu ali i kolege i kolegice ostalih fakulteta na sveučilištu i u regiji – pojasnila je.

Budući da su svi pozvani pisati, stvarati, fotografirati ili sudjelovati na neki drugi način, zainteresirani za doprinos u kreiranju sljedećeg broja Humanista mogu se javiti na mail [email protected].