U Donji Miholjac? Zašto ne!

06_07_2015 / 11:47h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Backyard Art Festival
U Donji Miholjac? Zašto ne!

Mlada ekipa iz udruge Migra priprema Backyard Art Festival, koji će se održati od 17. do 19. srpnja u Donjem Miholjcu a Artan Lili, Debeli Precjednik i Edo Maajka samo su neki od brojnih izvođača.

Ljetni festival u Osječko-baranjskoj županiji, na samoj granici sa Mađarskom? Mlada ekipa iz udruge Migra, koja u Donjem Miholjcu djeluje od 2000. godine, rekla je Zašto ne i, uz pomoć Grada, Županije, gospodarskih subjekata i udruga iz Hrvatske ali i iz susjedne Mađarske organizirala Backyard Art Festival, koji će se održati od 17. do 19. srpnja na više lokacija u Donjem Miholjcu.

Vraćanje života Donjem Miholjcu

- Cilj je pokazati sve što Miholjac nudi, naglasiti ono pozitivno, privući ljude i priuštiti im pravo pozitivno, ljetno, festivalsko iskustvo – ističu organizatori, a to planiraju postići kroz glazbu, radionice, izložbe, street art i sportska natjecanja. - Nit vodilja festivala jest potreba za vraćanjem kulturnog života u grad, revitalizacija zajednice, potreba za inovativnim i interaktivnim sadržajima koji će biti zanimljivi svim generacijama – dodaju.

Osigurali su široki spektar izvođača, od kultnih, preko afirmiranih, do još nepoznatih – provjerena imena kao što su Debeli Precjednik, Antenat, Superhiks, Edo Maajka i Artan Lili mnoge neće ostaviti ravnodušnima.

Backyard Art fest nije tek jedna u nizu zabava na otvorenom, to je poziv svima koji žele doživiti Slavoniju i upoznati se sa njenim bogatstvima kroz neopterećenu zabavu, tri dana glazbe, likovne umjetnosti i sporta – prilika za uroniti u Donji Miholjac.
- Posjetitelji festivala neće biti samo pojedinci koji dolaze na festival, oni će biti dio jedne veće priče – poručuju organizatori.

Kako doći – i gdje ostati

Do Donjeg Miholjca najjednostavnije je doći preko Zagreba, bilo autom, bilo autobusom koji vozi pet puta dnevno. Što se smještaja tiče, Donji Miholjac ima par privatnika koji iznajmljuju sobe i dva hotela koja su, upozoravaju organizatori, gotovo popunjena. U pripremi je lokacija za kamp kapaciteta do 1000 ljudi, a kampiranje je besplatno za sve posjetitelje festivala.
- Šatore i svu ostalu opremu za kamp trebali bi ponijeti sami posjetitelji, ne trebaju nositi roštilje ili rešetke jer će to biti osigurano u dijelu kamp kuhinje – poručuju organizatori.

Za one koji baš žele iznajmiti smještaj, postoji još jedna opcija – grad Harkany u Mađarskoj, udaljen cca 13km od Donjeg Miholjca. Ako ste u dilemi, svakako pročitajte kako se pripremiti za kampiranje na službenom blogu festivala.

Program Festivala

Na festivalu će nastupati: Edo Maajka, Frenkie i DJ Soul (BiH), Superhiks (MK), Kandžija i Gole Žene (HR), Debeli Precjednik (HR), Hornsman Coyote & Soulcraft (SRB), Antenat (HR), Artan Lili (SRB), Ska Pecs (HU), Rock Flock (HR) i Trip Kirby (HR), a podršku će im pružiti DJ-evi Audio Infunktion (BiH), DJ Oliver (HR), Max (HR) te DJ MuWu (HR), dok će na acoustic stageu nastupati VS Akvarel (HR), Cozombolis (HU), Nebesmrtnici (HR) i The Whiskeys (HR).

Cijena ulaznica je 80 kn (festivalska) i 50 kn (dnevna) - do 13. srpnja, nakon čega će trebati izdvojiti 100 kn za festivalsku i 60 kn za dnevnu ulaznicu.

Za daljnje informacije i satnicu, pratite službenu Facebook stranicu festivala.

Migra za kulturu mladih

Udruga građana Migra osnovana je 2000. godine. S ciljem poboljšanja kulturnog života u Donjem Miholjcu, organiziraju niz događanja koji promoviraju urbanu kulturu mladih – koncerte, seminare, radionice, izložbe, performanse, promotivne štandove, festivale, radne akcije i ostale aktivnosti koje potiču uključivanje mladih u život lokalne zajednice, a tijekom svih projekata održavaju i raznolike edukativne radionice. Također, posebnu pažnju obraćaju na međugeneracijsku suradnju, kojoj su ove godine posvetili projekt Tjedan jednakosti. Od 2003. godine organiziraju višednevni festival Alternativno sijelo koji se uz glazbu, natjecanja, projekcije filmova i slično održava svake godine sredinom ljeta.

Poseban poticaj za daljni rad Grad im je dao 2006. godine, kada su dobili na korištenje klupski prostor – današnji klub Catacomba – u kojem se održava raznovrstan program za mlade.