Tupina nam je sudbina

01_08_2014 / 13:12h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: Josipa Bilić, arhiv
Tupina nam je sudbina

Duo LuDež otpjevao je 20-ak pjesama u kojima se, po običaju, nije štedjelo ni lijeve ni desne, ni one koji su na vlasti, ni one koji su bili na vlasti ni one koji bi htjeli doći na vlast.

Predrag Lucić i Boris Dežulović, već tradicionalno gosti Splitskog ljeta, nastupili su sa svojim Melodijama nafte i tupine u srijedu 30.7. Zbog velikog interesa održane su dvije izvedbe, u 21 i u 23 sata a zbog straha od nevremena originalno zamišljena lokacija Matejuške zamijenjena je splitskim HNK.

- Jebem te,  hrvatska kulturo, ako smo mi na sceni HNK -započeo je Lucić u autoironičnom tonu i odmah nasmijao prisutne. A naviknuti na nastup uz cigarete i bocu crnog, ispričali su se publici što se nalaze u prostoru u kojem se ne smije ni pit' ni pušit'. - Tražili smo dozvolu ali rekli su nam da zgrada ima nezgodna iskustva - nastavili su nasmijavati publiku koja je popunila gledalište do posljednjeg mjesta.

Ono što je uslijedilo bilo je 90 minuta neprekidnog smijeha, kao što je jedna posjetiteljica rekla nasmijala sam se do suza, no zapravo se dvojac uhvatio u koštac s vrlo ozbiljnim a ponekad i tužnim temama, na kojem običnom čovjeku često ne preostaje drugo nego da reagira smijehom, jedinom obranom od tužne i nerijetko i apsurdne svakodnevice.

Duo je otpjevao 20-ak pjesama u kojima se nije štedjelo ni lijeve ni desne, ni one koji su na vlasti, ni one koji su bili na vlasti ini one koji bi htjeli doći na vlast, a kojima je mali čovjek na posljednjem mjestu. Tako su se dotakli naše zastupnice koja se u Europskom parlamentu bori za ženska prava. Prije svega, dakako, za pravo žene na muža imajući na umu da se ženama danas pokušava oduzeti to pravo, a za zatrudnjeti postalo je potrebno samo leći ispred frižidera a zatim i za pravo žena da ne budu isključive vlasnice svog tijela. - Odredit će sestra Ruža čija je stvar vaša buža - pjevao je dvojac te pobrao veliki pljesak publike. Druga pjesma koja je pokupila velike simpatije bila je Melodije nafte i tupine. - Tupina nam je sudbina - rekli su objasnivši kako su se Hrvati prvo dali u turizam, pa počeli spavati po garažama ne bi li afitali a iduće od čega se nadaju zarađivati jesu nafta i plin.  - Bacit ću kanister u more jadransko, za lož ulje uvatit ekstra djevičansko. Ko jebe komarče, srdele, trlje, sad se mriže bacaju za vuć naftne mrlje - samo su neki od stihova kojima su nasmijavali publiku. - Dubrovnik prikršten zove se Dubai, šeike zaglumili boduli i vlaji - zaključili su.

Dotaknuo se LuDež svih aktualnih afera i tema kojima smo bili izloženi u posljednje vrijeme pa su tako spominjali slogan Barbiku za predsjednika, govorili o dečku koji se vozi po poplavljenim područjima te smatra da je njemu bilo teže jer kad je pukla cijev u stanu, ondje nije bilo Crven križa, ništa pomoć, brašno, riža. U pjesmi Promaja obrušili su se na državnike koji dolaze nepripremljeni na posao te mudro zaključili da je država slučaju prepuštena - slučajna država.  Dotakli su se i na dnu mora potopljene firme Ine te istaknuli premijerovu spremnost da se prvi javi kad se traže rajski krajolici u kojima bi se uništili otrovi iz Sirije, što je, naravno, bezopasno. - Sićaš li se di je bella Fiume, di s gas maskom buljila si u me. Toksični otrov štrcat će po Kvarneru NATO da se moje ne probudi zlato - nizali su se ljubavni stihovi. Prije ulaska u EU Europa je bila česta tema Lucićevih i Dežulovićevih pjesama no sad kažu da  nema potrebe za tim jer je krenulo blagostanje i donesen je Zakon o radu. - To će bit porezni i novčarski rajski vrt, radničkoj klasi smrt - dalje je krenula pjesma o dva Perkovića, koji su oba nesretni jer jedan želi pjevati a ne smije, a drugi mora a ne želi.  Hit je bila i Nadalina. - Kad Nadalina nosi sviću ugleda na svom zidiću Picassa i Van Gogha - no s tužnim završetkom - Nadalina eto šta ti je sudbina, danas živi život eksponata iza zabravljenih vrata.

Pričalo se, klasično, i o Bosancima koji dolaze za hrvatsko more i tjeraju turiste jer zakolju janje nasred plaže te se neprilično ponašaju - Sve djevojke Europljanke u toalet pišaju, samo moja mila draga u morskome plićaku - stih je koji prilično dobro ocrtava tematiku kojom su se poigrali.

Zatim se pjevalo Step by step Stepinac, o Ivi i Nadanu koji skupljaju slije, o gradonačelniku koju logično zaključuje tko je pao, taj je svoj život dao te nema razloga da se za svih ne drži skupna misa, zatim o kršćanskoj domoljubnoj kremi i njihovu budućem predsjedničkom kandidatu, koji nema razloga da se ne kandidira kad je i Nelson Mandela u predizbornu utrku uletio ravno iz zatvora i još uz to premoćno pobijedio. - Gotovina kad je već razočarao pastvu, neće valjda Kordić reć da sanja o ribarstvu. Nije valjda Dario pušten iz prižuna da bi sad se bavio uzgajanjem tuna. A etiketa koja mu je prišivena očiti je dokaz koliko su svi mediji protiv Hrvatske, zaključuje jedan medij. Najbolji presjek i stvarno stanje u Hrvatskoj ilustrirali su posljednjom pjesmom - Melodija Srba i čekića - iz koje treba zapamtiti stih: Da ta ploča pjesmu vrti, da je prati runda pića, ne bi ploči bilo smrti niti straha od čekića. Da se na toj ploči vrti cajka svak bi znao njene riječi, a ploča bi se nalazila u Stožeru u playeru. Da na ploči cajka pjeva, ne bi smetala ni vlada lijeva.