Trio Elogio: pjesnici gitare

15_11_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Dani klasične gitare / Press
Trio Elogio: pjesnici gitare

Oni su romantični, energični, melankonični, humoristični, sarkastični, prozračni, umiljati i opasni. Ovisi što skladba i skladatelj nalažu. Oni su umjetnici u pravom smislu te riječi.

 U sklopu četvrtog izdanja festivala Dani klasične gitare u subotu, 12. studenog, u Muzeju Grada Splita nastupali su eminentni svjetski gitaristi okupljeni u gitarski Trio Elogio.

Gitaristi koji itekako imaju što za reći

Trio Elogio su Petrit Çeku, Tomislav Vukšić i Pedro Ribeiro Rodrigues, tri mušketira koja se gitarama, umjesto mačem, bore za srca publike. U današnjem vremenu, kada je čovjek sljubljen s tehnologijom, ljude 21. st. možemo promatrati i kao kiborge s tehnološkim produžetcima (mobiteli, iPadi, Google glases, iPhone sat, itd.). Međutim, često se zaboravlja da su jedni od prvih kiborga bili upravo glazbenici, kojima je instrument služio kao produžetak tijela, kojim mogu izraziti svoje osjećaje, svoja promišljanja, svoj (glazbeni) svijet. Ove prethodne riječi najbolje možete shvatiti kada uživo slušate gitariste Trija Elogio. Gitare su medij kojim progovaraju, a itekako imaju što za reći.

Zadivljujuća glazbena suradnja

Kada u ansamblu bilo koje vrste, a naročito onima koji se kreću od dua do seksteta, svira više snažnih individua, može doći do situacije da se „svjetla reflektora“ prebace samo na jednog ili dva glazbenika. Upravo zato zadivljuje glazbena suradnja Tomislava, Pedra i Petrita. Od fraze do fraze, od stavka do stavke, od skladbe do skladbe, trojica gitarista prebacivali su glazbenu štafetu jedan drugome izvrsno se nadopunjujući. Možda je ključ njihove uspješne glazbene komunikacije i njihovo prijateljstvo, koje njeguju još od studentskih dana, kada su se upoznali u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Do sada sam ih uvijek uživo slušala pojedinačno, nikada zajedno, a ono što je karakteristično za njihove solističke recitale vrijedi i za nastupe u Triju: svaki njihov koncert čini se kao najveći i najbolji!

Zarazni gušt

Pritom se, bez obzira na prostor, mjesto ili slušatelje pred kojima sviraju, iz izvedbe može iščitati veliki respekt prema publici. Dok ih slušate, jednostavno ih morate i gledati. Svaki u svom „filmu“ niže glazbene priče ne poričući prisutnost ostalih glazbenih suputnika, što nam s vremena na vrijeme odaju i neverbalnom komunikacijom, pogledima, trzajima glave, naklonošću tijela. Sreća i zadovoljstvo kojim zrače dok sviraju, smiješeći se i plešući s gitarama, izmami i nama osmijeh na lice, a taj gušt toliko je zarazan da bi im oprostili i tehničke nesavršenosti, koje su na sinoćnjem koncertu izostale.

Raznovrstan program: od klasika do suvremenih imena

Od Mozarta do Miletića, dakle, od klasičnih svjetskih imena do suvremenih skladatelja, pa i onih iz Hrvatske, Trio Elogio predstavio je zanimljiv i raznovrstan program. Koncert su otvorili Mozartovom Sonatom br. 8 u kojoj je Petrit osim izvođačkih sposobnosti pokazao i smisao za obradu. Za gitaristički trio nema mnogo izvorne literature pa su glazbenici primoreni raditi aranžmane i obrade. Ljepota i draž djela, tijekom sva tri stavka, nije se izgubila. Štoviše, melodijske linije koje su se prelijevale iz gitare u gitaru bile su još jasnije, ljepše i jednostavnije za praćenje. Već u prvoj skladbi trio je pokazao smisao za fraziranje, dinamičko nijansiranje, muziciranje. U izvedbi Consort Trija Miroslava Miletića, veliko oduševljenje publike izazvala je izvedba posljednjeg stavka, energične Toccate. I u sljedećim skladbama, Adagio, op. 44K. i Poljskoj suiti Gerarda Drozda, te u Tri slavenska plesa Antonína Dvořáka, Trio je nastavio dokazivati svoju sposobnost interpretacije i tehničke vještine: svaki glazbeni stil i izričaj jednako im je blizak, a u svim glazbenim vodama plivaju kao domaći. Oni su romantični, energični, melankonični, humoristični, sarkastični, prozračni, umiljati i opasni. Ovisi što skladba i skladatelj nalažu. Oni su umjetnici u pravom smislu te riječi.

Istinski pjesnici gitare

Prvi među jednakima, Petrit Çeku, prozvan Pogorelićem gitare, usmjeren je na koncertnu karijeru, dok su Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić posvećeni i pedagoškom radu. Međutim s punim pravom usudim se prozvati sve članove istinskim pjesnicima gitare. Navedeno je prepoznala i publika, koja je ispunila do posljednjeg mjesta splitski muzej i neumornim pljeskom nagradila gitariste koji su nekoliko puta izlazili na naklon i nagradili nas bisom.

Na kraju, hvala Josipu Dragniću na odličnom konceptu festivala, kojem se sve više radujemo svake godine.

Dane klasične gitare posjetilo gotovo 500 ljubitelja glazbe

Trodnevna manifestacija, koja je uključila koncert Pavela Steidla, Trija Elogio i Petra Čulića, okupila je više od 500 ljubitelja klasične gitare i glazbe uopće, tako da su svi koncerti održani u do posljednjeg mjesta ispunjenim dvoranama.

- Ovogodišnje izdanje Dana klasične gitare, koje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Županije Splitsko dalmatinske i Grada Splita, značajno je obogatilo koncertnu ponudu u gradu u mjesecu studenom. Gostovanjem renomiranih gitarista i interesom publike, manifestacija se još jednim korakom približila konačnom cilju, da postane međunarodni gitaristički festival sa svim sadržajima koje imaju slični festivali u Europi - poručio je direktor festivala Josip Dragnić.