Da Dom ne postane Spaladium

30_05_2012 / 00:45h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Da Dom ne postane Spaladium

Na tribini održanoj u amfiteatru Doma mladih pokušalo se doći do odgovora na neka od lavine pitanja. Da se nakon tribine nije trebala održati predstava na istoj pozornici, rasprava bi sigurno potrajala daleko više od predviđenih dva sata...

Na tribini održanoj u utorak popodne u amfiteatru Doma mladih, u organizacji Info zone, pokušalo se doći do odgovora na neka od lavine pitanja koja se tiču jednog od najpoznatijih nezavršenih objekata u gradu te su se saznale neke optimistične novosti vezane uz rad kluba Kocka i financiranje projekta kojim bi se zgrada konačno privela svrsi.

Splitska kultura nema strategiju

O temi Dom mladih – održivost nezavisnih kulturnih prostora pričali su Dinko Peračić, Elvis Bošnjak, Selma Katunarić, Dubravka Kukoč, Teodor Celakoski i Nataša Kadin. Peračić je otvorio skup svojom gotovo polusatnom prezentacijom projekta Doma mladih u kojoj nismo saznali ništa nova. Nakon pregleda povijesti zgrade, riječ je preuzeo Teodor Celakoski iz inicijative Pravo na grad, koji je ukratko objasnio kako su se Zagrepčani izborili za prostor bivše tvornice Jedinstvo te na koncu ustrojili novu ustanovu kojom upravljaju ravnopravno predstavnici Grada i nezavisne scene. - Ako administracija kaže da se nešto ne može napraviti, znači da nedostaje političke volje - rekao je Celakoski.

Elvis Bošnjak, umjetnički voditelj kazališta PlayDrama i jedan od novijih korisnika prostora u Domu, ocijenio je da je najveći problem nedostatak strategije kulturnog razvoja. Preduvjet tome je, kaže, analiza postojećeg stanja, a zatim postavljanje ciljeva. - Kad se uredi Dom, ne smije se dogoditi da dobijemo novu Splaladium arenu, prostor sa kojim ne znamo što ćemo - upozorio je.

Kocka od jeseni ponovno otvara vrata - uključite se u rad i učite

Novoizabrana predsjednica KUM-a, Nataša Kadin, najkraće je držala mikrofon u ruci, no njene će riječi zasigurno obradovati mnoge mlade Splićane.- Nakon više od godinu ipo dana ograničenog rada, nadamo se da ćemo od jeseni početi sa punim programom - najavila je Nataša povratak kluba Kocka i pozvala sve mlade željne učenja i dijeljenja znanja da se uključe u rad udruga.

Selma Katunarić, stručna savjetnica u gradskoj Službi za kulturu i umjetnost, priznala je da u Gradu ne postoji strategija razvoja kulture, no ona problem vidi u tome što nije postojala inicijativa sa druge strane – nisu postojali ljudi koji će izvršiti pritisak na institucije. Ipak, smatra da se sada stvara grupacija koja će se pretvoriti u partnera za suradnju sa Gradom. - Najvažnije je da se stvori kritična masa koja će doći u Grad i nametnuti kvalitetnu ideju - smatra ona. Također je potvrdila kako je resorna ministrica izrazito zainteresirana za poticanje nezavisne kulture te da se na strategiji sada ipak radi.

Dubravka Kukoč, ravnateljica MKC-a, najavila je kako će za desetak dana od Ministarstva gospodarstva saznati detaljnije informacije o sredstvima koja će se uložiti u završavanje zgrade Doma. - Radi se na modelu ulaganja - rekla je. Podsjetimo, najavljeno je izdvajanje od 10 milijuna eura.

Celakoski je zatim iznio problem u razlici financiranja institucionalne kulture, u kojoj su sredstva proračunski osigurana, dok se pripadnici nezavisne kulture moraju snalaziti pomoću stranih fondova i volontiranja. - Treba nam promjena zakona o ustanovama - smatra on.

Mikrofon je iz publike zatim preuzela Nela Sisarić, koordinatorica projekta XONTAKT, koja je u emotivnom izlaganju iznijela nadu da će korisnici zajedno promišljati kako će se scena razvijati, ali i konkretni problem u funkcioniranju ustanove - neorganiziranost.

Slijede sastanci: Konačno pronađen prostor za nagrađivani Room100?

Rasprava koja je potom uslijedila svela se na prepucavanje između ravnateljice Kukoč i pojedinih korisnika prostora u Domu. – Ovo postaje dijalog između onih koji imaju i onih koji nemaju moć – komentirao je Celakoski i pozvao na smirivanje duhova. – Stavljena sam u situaciju da branim sustav sa čijim se segmentima i sama ne slažem – konstatirala je Kukoč nakon rešetanja iz publike pitanjima o zaposlenicima MKC-a, financiranju rada ustanove, programu, Upravnom odboru (kojeg postavlja Grad, odnosno politika) i Programskom vijeću (koje je prestalo sa djelovanjem).

Da se nakon tribine nije trebala održati predstava na istoj pozornici, rasprava bi sigurno potrajala daleko više od predviđenih dva sata, što nije ni čudo, s obzirom na slojeve i slojeve neriješenih pitanja koja se godinama talože. Nekoga pomaka možda bude – na licu mjesta dogovorena su dva sastanka: sa predstavnicima korisnika Doma i sa predstavnicima plesnih skupina, kako bi se konačno ispravila splitska sramota i svjetski uspješnoj cirkuskoj kompaniji Room 100 se osigurao prostor za vježbanje. Maja Munivrana, pročelnica Službe za kulturu i umjetnost, koja se u međuvremenu pojavila u publici predložila je da sve udruge do 05. lipnja dostave prijedlog o budućem razvoju Doma mladih. Hoće li se nekakvi pozitivni pomaci izroditi iz ove tribine ili je sve bilo (još jedno) mlaćenje prazne slame, pokazat će vrijeme. No sigurno je da bi pripadnicima splitske nezavisne scene bilo pametno poslušati i primijeniti savjet Celakoskog, jedinog sudionika tribine koji nije izravno uključen u cijelu priči, te može hladne glave uočiti jedan od glavnih problema: - Treba sustavno raditi pritisak na moćnike, a ne ih zaskakati ponekad.