Tri P u GKM-u

07_11_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: GKM Split
Tri P u GKM-u

Prvom ovosezonskom premijerom predstave "Propuh, papuče i punica" GKM Split nastavlja uspješnu suradnju s redateljem Ivanom Leom Lemom.

Predstava Propuh, papuče i punica nastala je prema istoimenom hitu Codyja Mcclaina Browna, koji je duhovitim pisanjem o svojoj evoluciji od stranca do splitskog zeta, razlikama između hrvatske i američke kulture i običaja, osvojio hrvatske čitatelje.

Premijera predstave Propuh, papuče i punica je u utork 7.11.2017. a nakon toga na repertoaru GKM-a je i 8., 9., 10. i 11.11.2017. s početkom u 20 sati.

U predstavi igraju Lidija Florijan, Bojan Brajčić i Aneta Matulić, za scenski pokret i koreografiju zadužen je Leo Mujić, scenografkinja je Vesna Režić a kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec.

Prilagodbu teksta i režiju potpisuje Ivan Leo Lemo koji predstavu najavljuje sljedećim riječima:

"Ovo je domoljubna predstava. Doslovno. Na kraju romana (zbirke blogova) po kojem smo je radili, pisac pronalazi svoj dom. To nije dom u kojem se rodio. To je dom koji je izabralo njegovo srce slijedeći trag ljubavi. Taj dom je naša slatka kiflica - Hrvatska. U trenutku dok mnogi iz nje bježe, neki ekscentrici, poput našeg pisca, u nju dolaze i upoznavajući je, zavole je. To je tako rijetko za čuti. I to je ono što me prvo kupilo u čitanju ovog romana.

Dobro ljudi kažu da je ponekad potreban netko 'izvana' da bi nam ukazao na ono što imamo, što nedovoljno cijenimo, što pomalo gubimo i prema čemu smo nezahvalni.

Draga prijateljica, glumica Nada Kovačević ukazala mi je na činjenicu da inscenirajući ovaj roman nastao od blogova, zapravo radimo novi kazališni žanr – teatroblog. Zaista, trudili smo se ne izgubiti nit blogerskog prepričavanja iskustava života u Hrvatskoj doktora političkih znanosti Codyja McClaina Browna.

Cody je Amerikanac i splitski zet sa trenutnom adresom u Zagrebu. Njegovi blogovi, a i naša predstava opisuju prepreke i prilike tijekom njegovog prilagođavanja na hrvatsku kulturu. Uspoređujući američku kulturu sa hrvatskom, Cody to čini antropološki precizno, a u društveno političkom smislu, u svom životnom iskustvu, i u ovom tekstu, usporedio je i postranzicijsko društvo svoje Amerike sa našim tranzicijskim (ne)prilikama.

Kao i njegovom romanu, i u ovoj predstavi, mnoge su situacije i likovi stilizirani, okolnosti promijenjene i prilagođene žanru. Ovo nije puka rekonstrukcija perioda nečijeg života, već svojevrsna slapstick asocijacija transponirana u cirkus. Ono što ie važno i oko čega nema šale, ali ima sreće, jest neupitna činjenica da ćemo uvijek i u pravilu pronaći svoj kutak pod suncem ako beskompromisno radimo ono što volimo. To nam je dragi doktor Brown pokazao i dokazao. Njemu i njegovoj divnoj obitelji želimo mirno more i veselimo se nastavku knjige koji će uskoro biti objavljen."