Održan treći #3P

01_03_2015 / 17:30h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: 3P/Fb
Održan treći #3P

Na splitskom Ekonomskom fakultetu održan je #3P - Program poticanja poduzetništva, koji je treći put zaredom okupio studente i (buduće) poduzetnike s ciljem poticanja samozapošljavanja.

 U velikom amfiteatru na Ekonomskom fakultetu u Splitu održan je, 27. i 28. veljače, treći po redu Program poticanja poduzetništva poznatiji kao #3P, koji je okupio veliki broj studenata, poduzetnika i onih koji to planiraju postati. Cilj ovog projekta jest ohrabriti one koji razmišljaju o samozapošljavanju i uputiti ih u ono što ih čeka ako se odvaže na taj korak.

Najteže je izaći iz komfort zone

Prvi dan #3P-a otvorila je Ivana Bilić, voditeljica projekta zahvalivši se svima koji su pomogli u stvaranju projekta, gostima i brojnoj publici, nakon čega je riječ prepustila dekanu Ekonomskog fakulteta Željku Garači. Dekan je u kratkom uvodu svima zaželio dobrodošlicu a zatim je uslijedila prva sesija pod nazivom Perspektivne industrije. O toj temi pričali su Stevica Kuharski, osnivač studija za proizvodnju mobilnih aplikacija IT4U, zatim Saša Cvetojević, poduzetnik, angel investor te nositelj titule komunikator godine u 2013., Mateo Perak, splitski poduzetnik i suorganizator konferencije Shift te Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Kuharski se osvrnuo na činjenicu da je najteže izaći iz komfort zone, ali da je izlazak iz iste početak za svakog poduzetnika. Ivana Bilić upitala je Stellu o radu Turističke zajednice, a on je komentirao: – Radimo na produljenju turističke sezone, a važno je tražiti nove ideje i mogućnosti – nakon čega je posebno istaknuo Game of Thrones turu, koja je privukla brojne goste, ali i novinare iz 21 zemlje svijeta koji su izvještavali o tome. Istaknuo je i da nedostaje edukacije u turizmu. Perak je rekao da je za poduzetnike bitno iznalaziti rješenja koja će nekome koristiti, ali da je jako važna i pravovremenost, a tu je činjenicu potvrdio vlastitim primjerom te zaključio da je najvažnije pobijediti strah od neuspjeha, s čime su se svi složili. Cvetojević i Kuharski ispričali su prisutnima kako su započeli s poduzetništvom te čime se trenutno bave, a na kraju sesije Stella i Cvetojević složili su se da Hrvatska ima ogromni potencijal u tom polju. Uslijedila su pitanja publike te najava druge sesije pod nazivom Institucionalno poduzetništvo o kojem su pričali dekan Garača, Šimun Anđelinović, rektor splitskog Sveučilišta, Jakov Vetma, načelnik općine Klis i Milan Tankosić, dogradonačelnik Gračaca.

Institucije podcjenjuju kreativnost mladih

Rektor je rekao da institucije podcjenjuju svoju veličinu i kreativnost mladih te najavio edukaciju o poduzetništvu koja će se održavati u ljetnim mjesecima za redovne studente EFST-a, što su prisutni podržali pljeskom. – Zašto ste prvo odbili moj poziv – pitala je Bilić dekana Garaču koji je za sebe rekao da je dežurni pesimist, ali da podržava sve aktivnosti poticanja mladih te se zahvalio Bilić na organizaciji.

Anđelinović i Garača napustili sesiju zbog odlaska na predstavljanje Poduzetničkog impulsa koje se odvijalo također na EFST-u, a Vetma je preuzeo mikrofon i pričao o uspješnom razvoju poduzetništva u Klisu i pohvalio se da su prihodi općine porasli za oko 15%. Tankosić je sesiju zaključio pričom o mladima, njihovom uključivanju u rješavanje problema i proaktivnosti, a prije odlaska na pauzu uslijedila su pitanja publike koju je najviše zanimalo koji su kriteriji za ulazak u poduzetnički inkubator.


Mnogi su projekti odbijeni jer nisu dobro napisani

U 13 sati započela je posljednja sesija Kako sam počeo?, na kojoj su sudjelovali Ilija Brajković, suosnivač Akcije, Antonio Perić, suvlasnik tvrtke Locastic, Ivan Jelušić, suosnivač startupa u:Plug te Robert Bilić, vlasnik franšize Signarama. Bilić je pozvala i nenajavljenu gošću Zdenku Lončar, pomoćnicu ministra poduzetništva i obrta koja je na EFST došla predstaviti Poduzetnički impuls 2015. Lončar je kratko istaknula važnost poduzetništva, pojasnila kome se obratiti za financiranje projekta i komentirala da je veliki broj projekata odbijen jer su krivo napisani. Brajković je ispričao svoju poduzetničku priču te nasmijao publiku komentarom da je novac koji je uštedio za otvaranje firme popio i izgubio na lošim ulaganjima u dionice. Bilić se zatim prisjetila da je Perićeva poduzetnička priča nastala negdje za šankom na što je on uzvratio – Ja se toga ne sićan – što je nasmijalo publiku a onda je ispričao kako je nastao Locastic. Robert Bilić započeo je pričom o svojem početku s franšizom McDonald'sa, a Jelušić je pojasnio o čemu se radi njegov startup te kako je dobio investicije. Nakon pitanja publike održan je #speeddateconsulting na kojem su zainteresirani mogli izložiti svoju ideju i dobiti savjet i upute stručnog panela.

Studenti više nauče izvan fakulteta nego tijekom studija

Drugi dan započeo je sesijom Što nisam naučio na fakultetu? o kojoj su pričali Cvetojević, Danilo Trebješanin, zaposlenik Locastica, Živko Krstić, junior consultant Poslovne Inteligencije, Mirela Buturović iz udruge Cenzura Plus i Domagoj Mrčelić, jedan od osnivača Pravne klinike pri Pravnom fakultetu u Splitu. Bilić je započela pitanjem kakav je sustav visokog obrazovanja u Hrvatskoj, na što je Cvetojević komentirao da je najveći problem što ne daje kadar kakav gospodarstvo treba – studenti najviše nauče izvan fakulteta. Trebješanin je istaknuo da je najvažniji pristup učenju te naglasio da je važno dovoditi se u situacije u kojima se u početku ne osjećamo lagodno. Buturović je kratko predstavila rad udruge Cenzura Plus i najavila da će uskoro tražiti volontere istaknuvši da je to prilika studentima da steknu iskustvo koje će im pomoći pri zapošljavanju. Mrčelić je ispričao da je ideja za Pravnu kliniku nastala od želje za pozitivnom promjenom. – Zašto je previše očekivati da nam fakultet da sve što nam je potrebno – bilo je pitanje iz publike, a nakon kraćeg pojašnjenja, Cvetojević je poentirao - Obrazovni sustav je poput švedskog stola, na vama je da odaberete sve što vam treba – te je time zaključena sesija.

Najbolji su izvor financiranja kupci

Alternativne izvore financiranja kao drugu sesiju predstavili su Ivana Ninčević iz Poduzetničkog centra Solin, Ivo Špigel, suosnivač ZIP-a, Đulijano Nola, suosnivač Crnog Jaja te Ivan Burazin, izvršni direktor Codeanywherea. Špigel je odmah istaknuo prednosti crowdfundinga i ispričao svoje iskustvo s platformom za crowdfunding Indiegogo, Nola je prisutne upoznao s joint ventureom i capital fondovima dok je Ninčević pojasnila na koji način doći do novaca uz pomoć Poduzetničkog centra. – Neka vas administrativne barijere ne obeshrabre – poručila je. Burazin je zaključio da je najjednostavnije u početku raditi nešto za što nije potrebno puno kapitala, a Špigel je poručio – Najbolji izvor financiranja su vaši kupci.

Lobiranje ima unaprijed zadan cilj, networking nema

Gosti posljednje sesije Networking # team bili su Mario Medak iz Akademije za politički razvoj, Krešimir Macan, generalni menadžer agencije za odnose s javnošću Manjgura i Alumni Marko Pavić. Nakon predstavljanja Akademije za politički razvoj i pojašnjavanje važnosti networkinga, Pavić je rekao da se oslanja na intuiciju pri biranju tima s kojim će raditi i da mu je bitno kako se slažu osobnosti ljudi u timu. – Ne gledam osobnost, tražim težnju k izvrsnosti – nadovezao se Medak. Macan je pričao o tome kako motivirati ljude i poručio da se ne bi trebali plašiti reći šefu kada nešto ne znamo ili ne možemo napraviti. – Zanima me koja je razlika između networkinga i lobiranja? – bilo je pitanje iz publike – Lobiranje ima unaprijed zacrtan cilj, a networking nema – kratko i jasno pojasnio je Medak.

Treći #3P zaključen je podjelom certifikata studentima koji su radili na organizaciji projekta te zahvalom predavačima i posjetiteljima, a Ivana Bilić za kraj je još jednom pozvala sve koji imaju poslovnu ideju da se pridruže mentorima na #speeddateconsultingu.