Treba nam aktivno građanstvo!

26_03_2016  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Facebook
Treba nam aktivno građanstvo!

- Biti građanin je obaveza. Nećemo ništa dobiti kritizirajući; potrebno nam je aktivno građanstvo - kaže Urka Raukar, jedna od gostiju tribine Građanski sat – u obranu demokracije.

Tribina pod nazivom Građanski sat – u obranu demokracije održana je 24. ožujka u organizaciji Platforme 112 i Antifašističke lige RH. Sudionici iste bili su spisateljica Olja Savičević Ivančević, glumica Urša Raukar, aktivistica Vesna Teršelič te novinar i pisac Jurica Pavičić.

Nacionalizam je zlo, a sad se doživljava kao nešto poželjno

Tribina je započela recitacijom pjesme u prozi Tina Ujevića Sat kasnih spoznaja a zašto, saznali smo iz uvodnih riječi moderatorice Marine Škrabalo iz GONG-a:
- Organiziramo ove tribine u hrvatskim gradovima zato da ne bude prekasno, da stvorimo prostor za razgovor gdje ćemo se upitati je li prekasno za obranu i čuvanje slobode i dijaloga bez etiketiranja ikoga.

Jurica Pavičić otvorio je izlaganje te konstatirao da svjedočimo maloj kontrarevoluciji specifičnoj za istočnu Europu, a u nas traje nekoliko godina. Krenula je od Crkve i jednog dijela civilnog društva konzervativnih krugova:
- Sada je dominantna ideologija koja ima rubno totalitarne značajke. Nacionalizam smatram većim zlom od fašizma i komunizma, a on se sada doživljava kao nešto poželjno.

Ministar kulture kao primjer amaterizma

Olja Savičević Ivančević govorila je o opasnostima amaterizma, gdje se sve relativizira i može raditi bez odgovornosti. Kao primjer navela je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića:
- On nije imao veze s kulturom, tu je došao zbog političkih razloga, što smatram sramotnom stranicom hrvatskog naroda. Ono što se sada događa je normalizacija suludih stvari i čistka medija – govori te dodaje da joj se, iako je spisateljica, ne sviđa što je novac namijenjen Agenciji za elektroničke medije preusmjeren za poticanje književnog izdavaštva jer se smanjuje njen čitateljski svijet.

Mediji i kultura ugrožavaju vlast

Urša Raukar bila je najkonkretnija u postavljanju problema: mišljenja je da je bilo jasno od početka kako će se u čišćenju krenuti s kulturom i medijima jer oni ugrožavaju svaku vlast. Smatra da Zlatko Hasanbegović nije sam u tome i da ga je netko postavio, i to mimo Odbora za kulturu i bez znanja viših dužnosnika HDZ-a.
- To je učinio Tomislav Karamarko zato da svoju vlast dovede do savršenstva. Budući da nema ideologiju (surađivao je s Mesićem, pa sa Sanaderom, pa je bio za Kosor, pa ju je izbacio), jedino uvjerenje mu je vlast i ne skidati se s nje. Zbog toga je posijao sjeme mržnje, kost nacionalizma da se međusobno glođemo.

Ono što je ova glumica posebno naglasila, a što je ključno za razumijevanje cijele teme, jest sljedeće:
- To što mislimo da je NDH najveća sramota hrvatskog naroda, ne znači da veličamo komunizam. Problem je što se povijest nije dovoljno jasno odredila prema žrtvama svih totalitarnih režima – rekla je pa dodala i to da nije stvar u lijevom i desnom već u čuvanju demokratskih standarda.

Vesna Teršelič prisjetila se pisaca, udruga i svih onih koji su nešto vrijedno učinili u našem gradu:
- Sjetim se tradicije slobodnog izražavanja mišljenja, Ferala, Dišpeta... uvijek ima onih koji dižu glas: nedavno u Osijeku građani su izrazili želju da nastave razgovore na ovakvim tribinama - kaže i napominje da Hrvatska treba Dnevnike, radio postaje i televizije, ali da pritom vlada poštivanje različitosti bez cenzure i autocenzure.

Pavičić: Mi smo krivi, stranke su onakve kakve ih mi napravimo

Iako dvorana nije bila dupkom puna, razvila se živa i kvalitetna rasprava među prisutnima. Jedno pitanje bilo je jesu li HDZ, Most i SDP uzrok ove situacije ili smo mi krivi. Pavičić je jasno odgovorio:
- Mi smo tu krivi, politički sustavi zrcale društva; stranke su onakve kakve ih mi napravimo - mišljenje je s kojim se slaže i Urša Raukar s napomenom da su prije bili vidljivi minimalni pomaci, a sada nas se hoće vratiti nazad. Teršelič smatra da ipak veća odgovornost leži na strankama i onima koji vode zemlju.

Raukar: Potrebno nam je aktivno građanstvo

Marijana Puljak, splitska gradska vijećnica koja je bila u publici, istaknula je da ne vjerujemo vlastitim institucijama i da je to problem parlamentarne demokracije:
- Najbolje čega smo se dosjetili u povijesti jest parlamentarna demokracija, ali treba građanima pojasniti alate kako promijeniti stvari u svojoj ulici, kvartu, gradu... Mislim da nema drugog načina za mijenjati stvari nego se uključiti u politiku.

Raukar je dodala da je ona već 26 godina uključena u politiku aktivnim građanstvom. Smatra da Hrvatskoj nedostaje građanski glas; nije se izgubio strah te se bojimo iskazati nezadovoljstvo i izaći na ulice.
- Biti građanin je obaveza. Nećemo ništa dobiti kritizirajući; potrebno nam je aktivno građanstvo - kaže ona.

Na tribini je bilo riječi i o izgredu koji se u srijedu dogodio na nogometnom stadionu u Osijeku, gdje su navijači skandirali Za dom spremni. Zaključeno je da je to trebalo osuditi te da je premijer, koji je bio na stadionu, trebao izići iz počasne lože.