Tony Cragg u Splitu

15_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Reprodukcija: Jony Cragg, Outspan
Tony Cragg u Splitu

Izložba "Skulpture i crteži" pokriva Craggovu umjetničku produkciju od 1993. do 2018. godine kroz 40 crteža i 14 skulptura.

Ustanova u kulturi Galerija Kula, Galerija umjetnina i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU, predstavljaju djela Tonya Cragga, jednog od najvećih živućih kipara. Izložba Skulpture i crteži bit će otvorena 16.10.2019. u 20.00h u Palači Milesi.

Izložbe u tri splitska izložbena prostora predstavljaju Craggove crteže na papiru i skulpture izvedene u različitim veličinama, oblicima i materijalima. Riječ je o radovima koji pokrivaju Craggovu umjetničku produkciji od 1993. do 2018. godine. Time je publici omogućen uvid u cjelinu Craggovog umjetničkog procesa, počevši od idejnih skica i crteža koji predstavljaju ciljane forme zamišljenih skulptura do njihove realizacije u više materijala i veličina predviđenih za postav u interijeru ili eksterijeru.

Craggov stvaralački proces razložen je po izložbenim prostorima - izložba u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU, uključuje 40 crteža i 8 skulptura koji omogućuju razumijevanje kako Cragg koncipira svoja djela, Galerija Kula predstavlja 3 skulpture srednjih dimenzija, a u atriju Galerije umjetnina bit će predstavljene 3 monumentalne skulpture. Riječ je o Craggovim najpoznatijim skulpturama, koje iako izvedene iz jednog komada, kroz svoja horizontalna proširenja zadržavaju iluziju slojevitosti. Tipične za umjetnikovu stvaralačku imaginaciju i postupke upravo ove skulpture pozicioniraju njegov rad u područje između prirode i tehnologije, mističnog i svjetovnog, uzvišenog i zabavnog.

Tony Cragg rođen je u Liverpoolu 1949. Diplomirao je na Wimbledon College of Art (1970–73) i magistrirao na Royal College of Art, London (1973–77). Živio je i radio u Wuppertalu u Njemačkoj od 1977. 2009. godine imenovan je direktorom Kunstakademie Dusseldorf, a trenutno živi i radi u Wuppertalu u Njemačkoj. Tony Cragg osvojio je nagradu Turner 1988. godine i predstavljao je Britaniju na 42. Venecijanskom bijenalu iste godine.