Mijač: Spotove pratim od 6. godine

05_02_2023  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Mijač: Spotove pratim od 6. godine

U 49. epizodi podcasta "U Zoni" gostovao je multimedijalni umjetnik Toni Mijač. Prisjetio se i brojnih fotografskih, snimateljskih i režiserskih anegdota.

U 49. epizodi podcasta "U Zoni" gostovao je multimedijalni umjetnik Toni Mijač. U razgovoru s Pinijom Poljaković govorio je o svojim originalnim umjetničkim projektima i ljubavi prema spotovima. Prisjetio se i brojnih fotografskih, snimateljskih i režiserskih anegdota.

- Spotove pratim od šeste godine - kazao je Toni, opisujući fascinaciju koja ga prati od ranog djetinjstva. Do danas je snimio preko stotinu spotova te je radio na projektima s poznatim imenima glazbene scene. Prepričao je veselu zgodu sa snimanja spota s Gabi Novak, ali se prisjetio i jednog bolnog incidenta prilikom snimanja spota na kojem je zamalo nastradao od bagera. Na samom početku razgovora pričao je o neobičnom djetinjstvu koje je proveo u inozemstvu, a zbog kojeg nije dobro govorio hrvatski. Ta nesigurnost zamalo je bila presudna da ne upiše Umjetničku akademiju.

Govoreći o umjetničkim projektima otkrio je zašto je prisluškivao ljude u kafićima te kako je u jedan projekt uključio 342 ljudi. Objasnio je i kako izgledaju umjetničke rezidencije u sklopu kojih putuje i stvara u drugim državama. Zaključio je da umjetnici moraju sami tražiti prilike za izlaganje i rad te da je važno da ih neuspjeh ne demotivira. Pred kraj razgovora osvrnuo se na hrvatski film nekada i danas te odgovorio na pitanje kako je biti freelancer umjetnik u Hrvatskoj.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta "U Zoni" te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i programa Europske unije Erasmus+.