Tjedan cjeloživotnog učenja

30_09_2014 / 10:11h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: sxc.hu
Tjedan cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja obilježava se od 29. rujna do 5. listopada u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a niz ustanova pripremio je prikladan program.

Obrtna tehnička škola Split koordinator je ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se od 29. 9. do 5. 10. obilježava u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.Osim Obrtne tehničke škole iz Splita koja uz redovno obrazovanje za sva svoja zanimanja također obrazuje i u sklopu obrazovanja za odrasle, niz ustanova doprinijet će svojim organiziranjem događanja.

Lokalni volonterski centar Brač u Pučišćima 30. 9. u 20 h organizira predavanje Volontirajući učim!, kojim će kombinirajući teorijska znanja i praktične primjere, približiti volontiranje lokalnoj zajednici.

Obrtna tehnička škola otvara svoja vrata u utorak, 2. 10., od 14 do 16.30 h, kada će učenici 2. razreda, zanimanja instalater grijanja i klimatizacije, demonstrirati tijek izrade stege (postolja za pršut) u kojem se učenici ciklički izmjenjuju, a cijeli je proces popraćen sistemom mentorstva.

Gradska knjižnica Marka Marulića od 30. 9. do 16. 10. u 13h organizira malu školu informatike za umirovljenike, već šestu godinu za redom. Voditelj ove trotjedne škole je djelatnik knjižnice Teo Šamadan, kojemu pomažu volonteri Udruge MI iz Splita, a škola je besplatna.

U sklopu dana otvorenih vrata od 29.9. do 3.10. Učilište Virtus (Ustanova za obrazovanje odraslih) organizira upoznavanje svih odraslih programa osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacija te upoznavanje javnosti sa važnosti cjeloživotnog učenja te način i oblici na koji to mogu ostvariti. Osim toga, 29. 9. i 30. 9. od 13 do 14 h za sve zainteresirane organiziraju osnove pretraživanja interneta Oguglajmo zajedno!, a 01.10. od 13 do 14.30 roditelji će se moći upoznati s izazovima, opasnostima i štetnim utjecajima interneta na djecu.

U Obrtnoj tehničkoj školi se od 2009. godine provode projekti mobilnosti učenika, koji borave na stručnoj praksi u zemljama EU. Voditeljica projekta Sanja Novak i nastavnici koji su sudjelovali u mobilnostima predstavit će 30. 9. u 12 h put koji su prošli od pisanja do realizacije projekta, kao primjer dobre prakse.

Odsjek profesionalnog usmjerenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 30. 9. u 9 h poziva sve zainteresirane na radionicu Kako tražiti posao na kojoj će polaznici imati priliku poboljšati vještine traženja posla kroz interaktivno učenje. Istog dana na istom mjestu u 10 h održat će se radionica Na razgovoru za posao, na kojoj će se kroz igru uloga vježbati intervju s poslodavcem. Hrvatski zavod za zapošljavanje organizira još jednu radionicu u nizu, koja je na rasporedu 2. 10. u 14 h, a prilagođena je mlađim osobama s ciljem lakšeg prevladavanja prijelaza iz statusa učenika u status osobe koja traži posao.

Zajednica Pape Ivana XXIII Veliki Prolog u Vrgorcu organizira 2. 10. u 10 h radionicu Kako se uključiti u tržište rada, a prilagođena je skupini liječenih ovisnika u terapijskoj zajednici koji su pri kraju programa rehabilitacije, s ciljem osnaživanja u procesu rehabilitacije te pripremom za tržište rada.

U Trogiru na rivi će se u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja 4. 10. od 9 do 14 h prezentirati svi programi osposobljavanja i usavršavanja te neformalni oblici obrazovanja koji se provode u Pučkom otvorenom učilištu Trogir.

Svoja vrata će od 29.  9. do 4. 10. otvoriti i Turističko-ugostiteljska škola Split, a svi zainteresirani će uz upoznavanje s radom škole i prezentaciju obrazovnih programa moći degustirati salate kao hladna predjela 29. 9. u vremenu od 16 do 18 h te 1. 10. prigodne slastice u vremenu od 17 do 19 h.

Suvremeno učilište u Splitu organizira događanje Otvoreno/i DA(ni) suvremenom učenju: 29. 9. od 9 do 19 h na programu je prezentacija programa prekvalifikacije, osposobljavanja ili usavršavanja s ciljem promjene zanimanja. 30. 9. od 9 do 19 h na rasporedu je prikaz i prezentacija najpopularnijih programa na tržištu rada. 1.10. od 9 do 19 h možete se besplatno testirati za ECDL diplomu, prijave su do 30.9. putem e-maila: [email protected], a treba navesti ime, prezime i kontakt prijavitelja s naznakom ECDL testiranje. 2. 10. od 9 do 19 h možete na jedan dan biti kapetan i upravljati brodom pomoću elektronskih karata ECDIS u Pomorskom učilištu Atlantis. 3.10. od 9 do 10 prezentirat će se pomorski breveti, bazirano na svim informacijama vezanim uz prvi ukrcaj.

Dan otvorenih vrata pod nazivom I mi smo dio vas 2. 10. od 8:30 do 15 h organizira i COO Juraj Bonači, Odjel za radne aktivnosti, njegu i skrb – Firule, koji pruža usluge odraslim korisnicima s intelektualnim poteškoćama. Želja im je upoznati sugrađane s aktivnostima Odjela, njihovim projektima i stvaralačkim sposobnostima korisnika u cilju njihova upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja kao ravnopravnih članova zajednice.

Na splitskoj će Rivi sudionici Tjedna cjeloživotnog učenja predstaviti svoje ustanove 4. 10. od 10 do 15 h te će tako građani moći dobiti informacije o ustanovama i oblicima obrazovanja za koje nikad nije kasno.

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja. Kao UNESCO-ova inicijativa pokrenut je 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te pokrenula osobna motivacija.