Time to move u Splitu

30_10_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Time to move u Splitu

U petak, 27. listopada, Info zona je organizirala događanje gdje su srednjoškolcima predstavljeni projekti međunarodne suradnje u kojima sudjeluju njihovi vršnjaci. Uz to su čuli i nešto o mogućnostima nakon školovanja. Događaj se organizirao u sklopu Time to Move kampanje.

Info zona, kao jedan od multiplikatora Eurodesk mreže u Hrvatskoj, je u sklopu Time to Move kampanje u petak, 27. listopada, u prostoru Beton kina (Dom mladih) organizirala događanje namijenjeno srednjoškolcima na kojem su se predstavili projekti međunarodne suradnje u kojima sudjeluju njihovi vršnjaci zajedno sa svojim nastavnicima i nastavnicama. Srednjoškolci su se upoznali sa različitim projektima koje se provode u sklopu škola, ali su čuli i nešto o iskustvima nakon završetka školovanja.

Prvi su se predstavili učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Ove godine dobili su status Škole ambasadora Europskog parlamenta. Nada, Iris i Ivan otkrili su što je bilo potrebno da škola dosegne taj status i što su time dobili. Objasnili su da je cilj ovog projekta, između ostalog, upoznati učenike sa ustrojem i poviješću Europske unije i ovlastima i ulogama EU Parlamenta, potaknuti mlade da aktivno sudjeluju u demokratskim procesima te motivirati ih na timski rad. Učenici koji su sudjelovali u ovom projektu prošli su kroz šest modula kroz koje su naučili više o Europskoj uniji, njezinim vrijednostima i svojem mjestu u njoj. Sudjelovali su i na skupu #MladiEU2017 održanom u Zagrebu, u svibnju ove godine, u organizaciji EU parlamenta gdje su razgovarali s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Privatna jezično informatička gimnazija Leonardo da Vinci predstavila je Erasmus razmjenu sa učenicima talijanske gimnazije G.B.Grass iz Lecca. Luka je objasnio kako su splitski učenici proveli tjedan dana sa svojim vršnjacima u Italiji, gdje su išli s njima na nastavu koja se održavala na talijanskom i engleskom jeziku. Osim nastave domaćini su ih proveli Leccom, koji je na obali jezera Como, i obližnjim gradovima. Splitski gimnazijalci su uzvratili gostoprimstvo i ugostili talijanske učenike. Uz nastavu, splitski srednjoškolci su svoje goste odveli na Braču i u Trogiru, a posjetili su i Poljud.

Profesorica Gordana Kulić predstavila je projekte Obrtničke škole koja je od 2011. uključena u razne EU projekte. Posebno je predstavila projekt MOTEFIK – Stručno usavršavanje učenika modnih tehničara, frizera i kozmetičara u inozemstvu. 20 učenika obrtničke škole provela je dva tjedna na stručnom usavršavanju u Padovi. Na kraju usavršavanja dobili su certifikat o sudjelovanju na projektu. Uz usavršavanje, učenici su imali priliku upoznati se sa kulturom grada i posjetiti mnoge znamenitosti. Profesorica je rekla par riječi i o projektu MENO u kojem škola trenutačno sudjeluje. U sklopu njega će 40 učenika imati priliku ići u Portugal i Italiju na stručno usavršavanje.

Posljednji govornik bio je Michael Freer, ili kako se on predstavio Englez u Splitu. Michael je sa srednjoškolcima podijelio svoje iskustvo nakon fakulteta. Ispričao je kako nije htio ostati u Engleskoj, već je odlučio putovati i raditi. Preko projekta je uspio otići u Barcelonu i tu je počelo njegova avantura. Michael je prošao 35 zemalja, bilo zbog posla, volontiranja ili užitka. Srednjoškolcima je poručio da putuju, prošire krug poznanika, izađu iz svoje zone udobnosti i da probaju različite vrste hrane.

Time to move je velika kampanja koja se održava svake godine u listopadu diljem Europe. Cilj kampanje je poticanje mladih na mobilnost, odnosno informiranje o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje. Kampanja se odvija u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani.