Ironični svjetionik u Kuli

04_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Alma Trtovac
Ironični svjetionik u Kuli

Alma Trtovac svoju izložbu ironičnog naziva ne smješta slučajno u Split - ovaj grad, kao i većina turističkih destinacija na Jadranskoj obali, tijekom turističke sezone muku muči s otpadom, dok vlasti, čini se, okreću glavu od problema, a sankcije za ostavljanje smeća po ulicama i plažama gotovo da i ne postoje.

Ovoga četvrtka, 7.11., u Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u 19:00 sati bit će otvorena izložba mlade zagrebačke umjetnice Alme Trtovac pod nazivom The Lighthouse.

- Alma Trtovac, svoju izložbu ironičnog naziva, kao i istoimenu skulpturu, ne smješta slučajno upravo u grad Split. Ovaj grad, kao i većina turističkih destinacija na Jadranskoj obali tijekom turističke sezone muku muči s otpadom, dok vlasti, čini se, okreću glavu od problema, a sankcije za ostavljanje smeća po ulicama i plažama gotovo da i ne postoje. Ironijski procijep između naziva i sadržaja izložbe umjetnica koristi kao diskurzivnu strategiju kojom želi u posjetitelja izazvati iznevjereno očekivanje, pri čemu njen svjetionik sazdan od smeća ne ukazuje na pravi put i spas od mogućeg brodoloma, već upravo suprotno - put ka neminovnom brodolomu - napisala je u predgovoru izložbi Mirna Rul.

Izložbu možeš pogledati do 21. studenog (pon - pet. od 10:00 do 14:00 h).